Nieuws Maatregelen

Premier Rutte: 'Voorstander van volledig vliegverbod'

,Ik ben voorstander van volledig vliegverbod", stelde Mark Rutte tijdens de lockdown- persconferentie. De premier zei nog expliciet niet op reis te gaan naar het buitenland ‘tot en met maart'. ,,Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.” ANVR en Judith Eyck van Zoover reageren.

Van onze redactie 12 januari 2021

Laatste update: 12 januari 2021 21:50

Schiphol luchthaven klm vliegtuig

,,Een volledig vliegverbod heeft verregaande gevolgen. Vliegen is nodig voor goederentransport. Soms hebben mensen ook te maken met zeer ernstige privéomstandigheden dat vliegen noodzakelijk maakt." Om daar aan toe te voegen: ,,Je bent wel ontzettend asociaal bezig als je nu op wintersport gaat." Alleen uit Londen al komen dagelijks nog zo'n twintig vluchten binnen.

Premier Rutte deed de uitspraken tijdens de recente corona-persconferentie, waarin hij onder meer verlenging van de lockdown tot aan 9 februari aankondigde.

Lees ook: Corendon-ceo over 2020: 'De coronavrije vakantie, ik sta daar nog steeds achter'

ANVR: 'Totaal geen begrip als enige sector op slot te staan tot eind maart'

Dat de reissector tot het einde van maart te maken heeft met beperkingen, leidt tot onbegrip bij ondernemers in de branche. ANVR, de belangenorganisatie voor reisondernemingen, eist dat het kabinet de beperkingen voor vakanties naar het buitenland gelijk op laat lopen met maatregelen voor andere bedrijfstakken.

De branche vraagt extra steun van het kabinet. ,,ANVR heeft begrip voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er totaal géén begrip voor dat zij als enige sector ‘op slot’ staat tot eind maart.‘’

Ceo Zoover: 'Ontzettend frustrerend dat reisbranche onterecht in verdomhoekje zit'

,,De hele wereld staat op code oranje dus via een reisorganisatie wordt er nu echt niet gereisd. Als er al gereisd wordt zijn dit mensen die op eigen houtje een hotel regelen. Dat dit onverstandig is gezien de situatie, en dat kan ik alleen maar benadrukken", stelt Judith Eyck, ceo van Zoover, waartoe ook Vakanties.nl behoort.

,,Want niet alleen reis je dan onverzekerd, het is ook nog eens een kans om het virus extra te verspreiden. Reis niet tot 15 maart, maar boek wel alvast voor de zomer en zorg dat je dat via een reisorganisatie doet zodat je ook je geld terug krijgt bij code oranje. Bijvoorbeeld bij Zoover met de geld-terug-garantie."

,,De reisbranche heeft al zoveel imagoschade opgelopen door alle verhalen. Het is ontzettend frustrerend om zo onterecht in het verdomhoekje te zitten. Iedere keer krijgen wij de schuld van onverantwoordelijk gedrag van individuen."

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 12 januari

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.