Nieuws Maatregelen

Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?

Horecaondernemers plunderen hun telefoonboekjes om aan personeel te komen. Waar haal je snel goed horecapersoneel vandaan om binnen en buiten te kunnen bedienen? Restaurants en cafés zetten namelijk alles op alles om aanstaande zaterdag goede service te kunnen bieden als de volgende fase ingaat. Met netwerken wordt het deels opgelost, maar het lek is (nog) niet boven.

Eduard Voorn 31 mei 2021

Terras personeel horeca

Het vinden van goed personeel in de horeca is een uitdaging nu in stappen restaurants en cafés verder open mogen gaan. Foto: ANP

De Bredase horecaondernemer Johan de Vos van Boerke Verschuren kijkt met grote gulzigheid naar aanstaande zaterdag als hij weer meer ruimte krijgt. Maar eerst moeten nog de nodige hobbels worden genomen, zoals het werven van nieuw personeel. ,,Meer dan honderdduizend werkers hebben als gevolg van de pandemie de horeca verlaten en zijn ergens anders gaan werken. Beveiligers en bediening hebben bijvoorbeeld een baan gevonden in de zorg, die komen nooit meer terug.”

De Vos heeft op korte termijn twee tot drie mensen nodig, omdat naast zijn terras op de Ginnekenmarkt ook voor het eerst weer binnen gegeten mag worden. ,,Gelukkig ben ik altijd goed met mijn mensen omgegaan, ik noem ze ook collega’s. Van deze coronaperiode heb ik geleerd hoe belangrijk zijn de mensen die voor je werken.”

Lees ook: Dit zijn de versoepelingen van stap 3 van het openingsplan

Hoe kom ik aan personeel nu zoveel mensen de sector hebben verlaten?

De situatie voor Frank van Dongen is niet veel anders. De ondernemer runt in hartje Den Haag brasserie MaZo, dat ingeklemd ligt tussen het stadshuis, het nog te openen theater en de ministeries. Hoe kom ik aan personeel nu zoveel mensen de sector hebben verlaten, vraagt hij zich hardop af? ,,Vertel het mij maar. Ik heb maandenlang personeel geen vooruitzicht kunnen bieden. We zijn dicht geweest en hebben ook niet aan afhaal gedaan. Met zoveel bijna gesloten kantoren in de buurt was dat geen optie”, vertelt hij. ,,We zetten sociale media in en misschien zijn stagiaires in te zetten. Misschien moeten we anders gaan werken, maar daar ben ik geen voorstander van. Het betekent namelijk minder service.”

Hij gebruikt net als Johan de Vos zijn netwerk. Als vroegere eigenaar van Parker Beachclub in Kijkduin hoopt hij na september uit die hoek personeel te kunnen overnemen. ,,Dan gaan de kantoren en het theater weer open.”

De tekst gaat onder de foto van de Rotterdamse horecaondernemers Esther en Pieter den Haan-Mellegers, met burgemeester Aboutaleb als eregast, van wijnbar Het Eigendom verder. Foto: privé

Meer dan dertig jaar ervaring in de horeca komt ondernemer goed van pas

In Rotterdam bij wijnbar Het Eigendom kijkt eigenaar Pieter den Haan vol zelfvertrouwen naar zaterdag en daar voorbij. Het personeel is een uitdaging, maar zeker op te lossen. ,,We hebben ons vaste basisteam kunnen behouden. Voor de uitbreiding van zaterdag en daarna heb ik een lijstje waarop we kunnen terugvallen”, vertelt hij. ,,Ik heb met deze mensen regelmatig contact onderhouden. Hier komt mijn meer dan dertig jaar ervaring in de horeca mij goed van pas. Regeren is vooruitzien.”

Den Haan heeft nog een andere vaardigheid door corona moeten ontwikkelen: het zijn van een goede buur. Hij mocht zijn terras aan de smalle Witte de Withstraat verdubbelen, maar daarvoor moest hij wel bij de buren langs. ,,Je kunt ze dan beter te vriend houden omdat voor elkaar te krijgen.”

De tekst gaat onder de foto van Johan de Vos verder. Foto: ANP

Videoschermen om naar EK voetbal te kunnen kijken

Johan de Vos haalde het achterliggende jaar met enige regelmaat de regio en nationale media als vicevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda. Een ludieke actie om zijn terras een de Ginnekenmarkt midden januari te openen bracht hem ook nog eens in contact met het lokaal bestuur, burgemeester Paul Depla. Hij zal zijn 06-nummer zeker nodig hebben voor een andere uitdaging: de videoschermen om naar het EK voetbal te kunnen kijken. Maandagavond praat daar het Veiligheidsberaad van 25 burgemeester samen met justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) over. De Vos is duidelijk, laat dat doorgaan. ,,Wij kunnen dat maximaal faciliteren en veilig. Ze kunnen in Den Haag al die plannen wel verzinnen, maar het lokaal bestuur moet het maar zien uit te voeren. Je krijgt dan weer de situaties die zich eerder voordeden: parken versus terrassen. Mensen gaan zich niet aan het schermverbod houden.”

'Personeelstekort horeca wordt in september nog veel groter'

Het tekort aan personeel in de horeca wordt in september nog veel groter. Dat verwachten verscheidene uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in de horeca. Het personeelstekort zou er in september toe kunnen leiden dat sommige evenementen niet kunnen doorgaan.

,,De problemen worden iedere week groter omdat de horeca weer gefaseerd wordt geopend", zegt Rik Donders, oprichter van DOEN Horeca Uitzendbureau. Hij verwacht dat in september alles weer open kan omdat dan vrijwel iedereen volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus, waardoor het personeelstekort enorm wordt. Grote evenementenlocaties zijn nu nog dicht en in grote hotelketens worden nu nog geen congressen en grote bijeenkomsten georganiseerd. "Als dat straks gaat draaien zijn er te weinig mensen voor", aldus Donders.

JMW Horeca Uitzendbureau raadt ondernemers aan om te zoeken naar creatieve oplossingen en niet alleen te zoeken naar studenten. Zo zouden bedrijven zelf mensen kunnen opleiden of wat oudere medewerkers kunnen inzetten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws