Nieuws Maatregelen

Protestactie Theater Kapsalon geeft signaal af, 'gymlessen' in diverse musea

Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo 'een signaal' af te geven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.

Van onze redactie 19 januari 2022

Protestactie theater kapsalon apeldoorn afgelast gymlessen musea

Een barbier knipt het haar van een piepjonge bezoeker in het Van Gogh Museum. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Kapsalon Theater werd bedacht door cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, omdat de theaters nog steeds niet open mogen. Verschillende locaties worden omgebouwd tot kapsalon waar mensen tijdens de knipbeurt kunnen genieten van een voorstelling.

Oprecht teleurgesteld dat protestactie niet mogelijk is

Barendregt snapt dat de regels gehandhaafd worden, maar is wel teleurgesteld. ,,Regels zijn er niet voor niets. Echter in dit specifieke geval is geen sprake van openstelling van het theater, maar een ludieke protestactie om aandacht te vragen voor de situatie waarin podia en artiesten zich bevinden. Wij zijn oprecht teleurgesteld dat dit niet mogelijk is".

Orpheus zou 48 klanten ontvangen in Kapsalon Theater Orpheus voor een behandeling door lokale kappers, nagelstylisten en een stoelmasseur. LAKSHMI, Musa, NJO ensemble en Danielle Schel zouden op gaan treden tijdens de actie.

Lees ook: Bioscopen en theaters willen open, en dat gaan ze (even) ook

Ludieke 'gymlessen' van zo'n zeventig musea gaan wel door

Meer dan zeventig musea voeren woensdag echter wel actie met onder meer ludieke 'gymlessen' omdat ze wegens corona nog steeds niet mogen openen van het kabinet. Dat aantal telde de Museumvereniging in de loop van de ochtend.

Een handvol musea heeft volgens een woordvoerster de plannen aangepast in overleg met de veiligheidsregio waaronder ze vallen. Een enkeling ziet er helemaal van af, een ander demonstreert nu toch maar online en weer een ander verplaatst de activiteiten naar buiten. Dat doet bijvoorbeeld het Fries Museum, dat al vroeg yoga zou geven in het museum, maar dat nu woensdagmiddag voor de deur doet.

De musea besloten eerder deze week inderhaast tot het geven van 'gym voor het brein' tussen kunst en erfgoed, zoals de theaters besloten knipbeurten te geven te midden van optredens. Sporten en kappen mag immers wel. Dus werden door musea yoga- en zumbalessen gepland, bootcamps, een training traplopen, een spieroefening orgeldraaien en mindfulness-bijeenkomsten.

Lees ook: KHN voert druk op: 'kabinet, maak vrijdag openingsplan bekend'

Waarom winkels wel en musea niet?

De musea-medewerkers snappen echt niet dat zij niet open mogen en de winkels wel: ,,450 musea staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland", aldus de museumclub. De organisatie wijst bovendien op de speciale coronaprotocollen waarmee de musea eerder en volgens eigen zeggen veilig opengingen.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam lift mee met de theaters en doet of het een kap- en beautysalon is. Tussen de zelfportretten van Vincent Van Gogh was een barbier voor 11.00 uur al met zijn derde klant bezig. Ondertussen krijgen ze van conservator Lisa Smit een inhoudelijk verhaal over de schilderijen waar ze tussen zitten. Ook stonden er al twee nagelstylisten klaar, die onder meer typische Van Gogh-thema's als zonnebloemen en amandelbloesem op de nagels van de klanten willen verwerken.

Eventuele handhaving wacht men 'gewoon' af

Volgens Smit hebben zich vijfhonderd belangstellenden aangemeld en kunnen er twintig worden geholpen als de dag zo loopt als gepland. Eventuele handhaving wachten ze in het Van Gogh gewoon af en daar zou dan ook wel begrip voor zijn, aldus Smit. Ze noemt de sfeer op dit moment 'ontzettend fijn' en is zelf ook erg gelukkig dat ze nu in ieder geval een paar mensen naast fysieke ook mentale fitheid kan bezorgen, zegt ze.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws