Nieuws Maatregelen

Ondernemersorganisaties pleiten voor aanpassing quarantaineregels

De huidige "knellende" quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", zo klinkt het.

Van onze redactie 11 januari 2022

Quarantaine werknemers vno ncw mkb nederland

Foto:

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters, wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven, bevestigt een woordvoerder.

"Heb je een boosterprik gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine"

VNO-NCW en MKB-Nederland

Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België. ,,Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine", aldus de organisaties. ,,Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen."

Lees ook: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’

Reserves horeca, retail en evenementen volledig uitgeput

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor het weer opengooien van de samenleving per 15 januari, als de huidige lockdown afloopt. ,,Het beleid moet er volledig op worden gericht om de economie weer te openen vanaf 15 januari. Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open. Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december."

De ondernemersorganisaties vinden daarom dat het nieuwe kabinet moet kijken wat er wél kan. ,,Met een nieuw kabinet en nu COVID endemisch wordt moet alles, net als in andere Europese landen, erop gericht zijn te kijken wat voortaan wel kan in plaats van lockdowns en andere beperkingen handhaven." Daarnaast is het voor veel ondernemers niet meer rond te breien. Zo zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen volledig uitgeput, stellen ze.

Lees ook: Wie is de nieuwe EZ-minister Micky Adriaansens en wat verwacht ondernemend Nederland van haar?

Compensatie voor inkomen van ondernemers

De ondernemersorganisaties vinden ook dat er snel een oplossing moet worden gevonden voor getroffen ondernemers die nog altijd buiten de steunregelingen vallen. Ze vragen daarbij opnieuw aandacht voor het ontbreken van compensatie voor het inkomen van ondernemers.

Ook moet een goede 'stoppersregeling' worden opgetuigd om ondernemers te helpen, zodat die niet privé ook in de problemen komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws