Nieuws Maatregelen

Meer besmettingen, dus nieuwe coronamaatregelen?

Demissionair zorgminister De Jonge is vooralsnog niet van plan nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen explosief is gestegen. Tijdens een debat woensdag zei hij tegen bezorgde Kamerleden trouw te willen blijven aan de doelen van het coronabeleid. In de Tweede Kamer zijn onder meer veel zorgen over het testen voor toegang.

Van onze redactie 8 juli 2021

Hugo de jonge minister corona gezondheid

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP/Bart Maat.

Omdat het aantal besmettingen opeens sneller toeneemt dan was verwacht, heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische Covid onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend.

Advies aan OMT gevraagd

De minister wil daarom weten wat de oplopende besmettingsgraad betekent voor de belangrijkste doelen en of en welke maatregelen passend zouden zijn om de toename tegen te gaan. Een politieke afweging is welke schade de maatregelen zouden veroorzaken. ,,Hebben we dat ervoor over?", vroeg de minister. Vrijdag verwacht hij het spoedadvies en waarschijnlijk spreekt het kabinet er meteen over. Hij wilde niet vooruitlopen op uitkomsten van het OMT-advies.

Lees ook: Kabinet waarschuwt horeca na uitbraken: sluiting als toezicht niet verbetert

Wat De Jonge wel wil, is dat automatisch wordt gestopt met het testen voor toegang als in een gelegenheid sprake is van een coronacluster. Dan mogen bezoekers niet meer de anderhalve meter afstand loslaten als ze een toegangsbewijs kunnen overleggen. Deze 'hersteltermijn' zou voor twee weken moeten gelden, als het aan De Jonge ligt. Vrijdag wil hij het voorleggen aan de ministerraad zodat de maatregel al vanaf zaterdag kan ingaan.

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over het testen voor toegang, mede na berichten dat jongeren toegangsbewijzen van elkaar kopieerden en dat aan de deur slecht werd gecontroleerd. De minister vindt dat er 'actie op alle fronten' nodig is: jongeren moeten zich aan de regels houden, uitbaters moeten controleren en gemeenten moeten handhaven.

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over het testen voor toegang, mede na berichten dat jongeren toegangsbewijzen van elkaar kopieerden en dat aan de deur slecht werd gecontroleerd.

De Jonge vindt niet dat de versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, te snel zijn doorgevoerd. De SP vroeg zich af waarom het kabinet een 'doelbewust risico' heeft genomen en niet voorzichtiger is geweest. 'Waarom is daar niet voor gekozen en waarom doen we dat niet alsnog?', vroeg SP'er Maarten Hijink zich af. Maar de minister vindt niet dat er te snel is afgeschaald, omdat de situatie er twee weken geleden heel anders uitzag.

Zo was de besmettingsgraad veel lager en het aantal nieuwe besmettingen daalde juist snel. Bovendien is de anderhalve meter maatregel juist gehandhaafd, evenals de andere basismaatregelen, om niet alles los te gooien, aldus De Jonge.

Lees ook: Horecapanden schaars ondanks coronacrisis: 'Nauwelijks aanbod door steunmaatregelen'

De Jonge: 'Europees reisadvies over Nederland kan tegenvallen'

Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan volgens De Jonge nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. Maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar 'rood' of zelfs 'donkerrood' kunnen gaan, waardoor Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst.

De Europese gezondheidsdienst ECDC baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten onder meer op het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. De kaart wordt iedere donderdag bijgewerkt. De Jonge verwacht nog niet dat de eerstvolgende update gevolgen heeft voor Nederland, maar die daarop waarschijnlijk wel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws