Nieuws Maatregelen

Rutte: 'Mondkapjes per direct dringend advies in heel Nederland'

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Redactie/ANP | Foto: ANP 30 september 2020

Rutte mondkapje heel nederland advies dringend

Premier Mark Rutte aan het woord tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP

Eerder gold alleen een dringend advies voor het dragen van een mondkapje in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat wordt nu dus dringend advies voor het hele land (maar geen plicht).

Als winkelier klant zonder mondkapje weigeren

Het advies geldt voor alle publieke gelegenheden waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is, zoals winkels. De premier wil ook dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om mensen die geen masker dragen, te weren. ,,Winkeleigenaren willen wij niet verantwoordelijk maken voor de handhaving, helemaal niet. We willen ze wel de gelegenheid geven om te zeggen: ik wil dat je zo'n ding om doet, anders kom je niet binnen."

Lees ook: Topman WE Fashion: 'Klant zonder mondkapje is welkom'

Volgens Rutte geldt het advies een mondkapje te dragen eigenlijk ,,overal waar je de hemel niet ziet". De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen moet zowel de dienstverlener als de klant een mond-neuskapje dragen.

Hoewel het in principe geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, hoeft het mondkapje niet gedragen te worden als iemand zit, omdat een stoel of kruk dan op 1,5 meter afstand gezet kan worden. Ook voor middelbare scholen komt er een uitzondering. ,,Want daar geldt al dat de leraar 1,5 meter afstand moet houden van de leerlingen."

Mondkapje geen alternatief voor afstand houden

De details van de maatregel worden aanstaande vrijdag duidelijk. Verder benadrukt Rutte nog dat het mondkapje geen alternatief is voor afstand houden. ,,Het mondkapje komt niet in de plaats van het afstand houden. Dat is absoluut niet de bedoeling."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.