Nieuws Maatregelen

Basic-Fit checkt alleen QR-code, terwijl ID-controle eigenlijk ook verplicht is

Fitnessketen Basic-Fit, die ruim tweehonderd clubs in Nederland beheert, controleert geen identiteitsbewijzen bij leden die met een coronatoegangsbewijs naar de sportschool gaan. Dat bevestigt de fitnessketen na berichtgeving door Omroep Brabant. Het controleren van een identiteitsbewijs náást het coronatoegangsbewijs is verplicht, om misbruik met QR-codes tegen te gaan.

NU.nl 6 november 2021

Basic fit qr code corona

Foto: Basic-Fit.

Met ingang van vandaag is het tonen van een geldig coronatoegangsbewijs verplicht voor een bezoek aan de sportschool. Basic-Fit scant de QR-code bij de toegangspoortjes van de sportschool. Daarnaast wordt de lidmaatschapskaart gescand, waarmee de bezoeker zijn identiteit bij de sportschool kenbaar maakt.

Lees ook: Exclusieve Sportcentra-branche over QR-code: 'Waarom? Wij zijn geen besmettingshaard'

Maar dat is niet voldoende, want de identiteitskaart dient ook gecontroleerd te worden. Wie het coronatoegangsbewijs controleert, ziet om privacyredenen alleen de eerste letter van iemands voor- en achternaam en diens geboortedag- en maand. Die zijn te controleren op het identiteitsbewijs.

Wel QR-code

De woordvoerder van de fitnessketen kon NU.nl niet direct aangeven of Basic-Fit contact heeft gehad met Nederlandse autoriteiten of deze controlemethode toereikend is. In Frankrijk controleert de sportschoolketen de zogenoemde 'pass sanitaire', zoals het coronatoegangsbewijs daar heet, op dezelfde manier.

Lees ook: Brancheorganisaties geïrriteerd over aangescherpte coronamaatregelen

Fitnessbranche: boosheid, ook paniek

Eerder werd de boosheid, maar ook de paniek in de fitnessbranche duidelijk toen duidelijk werd wat de nieuwe coronamaatregelen voor hen zouden gaan betekenen. ,,Dit is werkelijk niet uit te leggen. Ook het ministerie van VWS weet hoe goed wij alles op orde hebben, hebben daar juist herhaaldelijk hun tevredenheid over uitgesproken", stelt voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra in dit artikel.

Han de Hair kreeg de dag na de persconferentie-Rutte al de eerste boze reacties te verwerken. ,,Ik voel die tweestrijd, ik voel die verdeeldheid. En ja, ik voel die twee kampen. De eerste opzeggingen zijn al binnen. Dat gevoel dat ik had tijdens de lockdowns toen mijn mailbox ontplofte is weer terug: ik durf er eigenlijk morgenochtend niet eens in te kijken". Kijkend naar zijn personeel, zegt hij: ,,Het is heel simpel: ik kan mij niet permitteren iemand vrij te maken om de hele dag QR-codes te scannen. dat zal bij ons bij de balie moeten gebeuren, die is de hele dag bemenst. En ja, daar zullen we best discussie gaan krijgen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws