Nieuws Maatregelen

Terras dichthouden na brandbrief van ic-artsen? Horeca peinst er niet over

Terras toch maar even dichthouden na de brandbrief die ic-artsen afgelopen week aan minister De Jonge stuurden? Geen denken aan, zegt de horeca in Brabant, want dat het aantal besmettingen toeneemt ligt niet aan ons. Het is 'juist een manier om de druk te reguleren’.

Ine Cup (BN DeStem) 28 april 2021

Bakker hooihuis terrassen open

Koen Bakker van het Roosendaalse restaurant Het Hooihuis: ,,Het is 'open' met hele kleine letters, want er zitten zoveel restricties aan." Foto: Pix4Profs / Peter van Trijen

Een aantal Brabantse ic-artsen stuurde een noodkreet aan minister Hugo de Jonge en ic-opperhoofd Ernst Kuipers: ‘We houden het niet vol’. Ze wilden daarmee duidelijk maken hoe hoog de nood is op de ic's en Nederlanders voorbereiden op de mogelijkheid van code zwart. Voelt de horeca zich daardoor niet geroepen om de heropening van terrassen toch nog even uit te stellen, vraagt BN DeStem zich af. Zeker met het mooie weer in aantocht zorgen terrassen voor meer reisbewegingen, volgens experts één van de oorzaken van besmettingen.

'Geen probleem dat mensen naar terrassen gaan'

,,Ik zou niet weten wat het probleem is", zegt de Etten-Leurse Laurens Meyer, eigenaar van zo'n vijftig horecazaken door heel Nederland en vijftien Burger Kings. ,,Meestal gaan mensen toch naar het dichtstbijzijnde terras. We organiseren fieldlabs waarbij duizenden mensen dwars door het hele land bewegen. Dan lijkt het mij geen probleem dat mensen naar terrassen gaan. Dat is in het verleden ook wel gebleken.”

Meyer doelt op vorige zomer, toen alle horecaterrassen bomvol zaten en het coronavirus ver weg leek. ,,Besmettingen zullen niet komen door wat we nu buiten mogen doen. Dat is zo beperkt. Je houdt het ook niet tegen, mensen willen naar buiten. Ze gaan toch wandelen of fietsen.”

"Ons land zit al zes maanden op slot en de ziekenhuiscijfers gaan door het dak. De conclusie zou kunnen zijn dat mensen lak hebben aan de coronarichtlijnen"

Johan de Vos, horecaondernemer café Boerke en vice-voorzitter KHN afdeling Breda

Lees ook: Terrassen gaan eindelijk weer open: ‘Laat de mensen maar komen’

Horecaondernemer met vriendin werkzaam op corona-afdeling opent terras

‘Bezigheidstherapie’ noemt zijn Bredase collega Johan de Vos de beperkte openstelling van de terrassen, want echt rendabel is de beperkte openstelling voor hem niet. Maar toch is ook bij hem geen haar op zijn hoofd dat erover denkt om toch maar niet op te gaan na de brandbrief. ,,Ik zie het juist als een manier om de druk te reguleren. Ik denk dat de ic-artsen meer een signaal af wilden geven naar de samenleving, zo van: we zijn er nog lang niet. Dat snap ik helemaal, dat onderstreep ik ook.”

De horecabaas, eigenaar van het Bredase café Boerke Verschuren en tevens vice-voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), weet uit eigen ervaring hoe nijpend de situatie in het ziekenhuis is. ,,Mijn vriendin werkt op de corona-afdeling van het Amphia, dus ik ben er niet blind voor.” Toch opent hij vandaag met volle overtuiging zijn terras: ,,Is reguleren niet beter dan verbieden? Ons land zit al zes maanden op slot en de ziekenhuiscijfers gaan door het dak. De conclusie zou kunnen zijn dat mensen lak hebben aan de coronarichtlijnen.”

Tekst gaat verder onder de foto van Johan de Vos. Foto: MaRicMedia

Lees ook: OMT: bij toename ziekenhuisopnames, versoepelingen opnieuw bekijken

Eerder al bewezen op een veilige manier te kunnen werken

De eigenaar van het terras dat al diverse malen door het publiek werd uitgeroepen tot mooiste terras van Nederland, Koen Bakker van het Roosendaalse Hooihuis en voorzitter van de KHN afdeling Roosendaal, schaart zich achter zijn collega's. Ook hij voelt zich niet geroepen om zijn terras nog langer gesloten te houden. ,,De ziekenhuizen liggen vol, terwijl de horeca al heel lang dicht is. Wij kunnen op een veilige manier werken, en dat hebben we ook bewezen. Bovendien mogen winkels zonder beperkingen open, en daar loop je gewoon rond. Daarover hoor je niemand.”

‘Open’ is trouwens ook een heel relatief begrip in dezen, vindt Bakker. ,,Het is open met hele kleine letters, want er zitten zoveel restricties aan. Op een vol terras kan ik 230 man kwijt, maar ik mag er maar 50.” Die vijftig plaatsen zijn in ieder geval volgeboekt. ,,We zitten al een keer vol voor de lunch. Hoe het daarna gaat zullen we zien. We hebben in ieder geval de kaart aangepast, zodat een vroeg diner ook mogelijk is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws