Nieuws Maatregelen

CDA-prominent Veerman bepleit zakenkabinet

CDA-prominent en oud-landbouwminister Cees Veerman pleit voor een zakenkabinet dat grote vraagstukken kan oppakken en kan zorgen voor een afkoelingsperiode op het Binnenhof. Volgens hem kan alleen dat leiden tot een noodzakelijke cultuurverandering, die iedereen wenst. In dat kabinet moeten vakmensen komen te zitten die 'bewezen kwaliteiten hebben in het bestuur', zei Veerman in het tv-programma Buitenhof. Het gaat in zo'n kabinet dan 'niet primair om de politieke lijnen maar om de bestuurlijke beslissingen'.

Van onze redactie 16 mei 2021

Binnenhof hofvijver torentje mark rutte den haag

Foto: ANP.

Veerman denkt niet dat de cultuur kan veranderen door een premier die zegt dat hij het anders gaat doen of anderen die het licht zeggen te hebben gezien. Een echte cultuurverandering is altijd het moeilijkste en kost tijd, stelt de CDA'er.

Zo'n extraparlementair kabinet is niet direct aan de politiek gebonden, maar kan wel de grote kwesties agenderen en aanpakken, zoals klimaat, arbeidsmarkt, woningbouw en infrastructuur, aldus Veerman. Met een zakenkabinet, bijvoorbeeld voor maximaal twee jaar, kan de Tweede Kamer ook wennen aan de nieuwe verhoudingen. Dan gaat het volgens hem echt om het debat in de Kamer en niet om de afspraken die al dan niet in achterkamertjes vooraf zijn vastgelegd door coalitiepartijen.

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

Veerman vindt dat in zo'n kabinet mensen moeten zitten met verstand van zaken op hun terrein, al een maatschappelijke carrière achter de rug hebben en niet bang zijn om te worden weggestuurd of geen meerderheid zouden halen voor hun voorstellen. Als kandidaten noemt hij Marcel Levi, internist en voormalig ziekenhuisbestuurder in Londen, die tijdens de coronacrisis op de voorgrond trad. Ook denkt hij aan oud-minister Martin van Rijn of senator Alexander Rinnooy Kan. Ze hoeven niet gebonden te zijn aan een politieke partij, maar kunnen wel een politieke achtergrond hebben.

De CDA'er vindt het niet ondenkbaar dat VVD-leider Mark Rutte zo'n kabinet dan zou kunnen leiden. Hij noemt Rutte "een politieke Houdini, die redt zich wel". Het gaat er volgens hem meer om dat hij krediet krijgt van andere partijen. "Daar wordt nu aan gewerkt en hij doet daar ontzettend zijn best voor en hij leidt de grootste partij."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws