Nieuws Maatregelen

Versoepelingen: wie beslist wat waarover en wanneer?

Op weg naar de persconferentie dinsdag 25 januari: van OMT naar kabinet naar Veiligheidsberaad, wie beslist wat waarover en wanneer?

Van onze redactie 20 januari 2022

Laatste update: 22 januari 2022 14:33

Rutte adriaansens kuipers debat tweede kamer

Premier Mark Rutte, Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, en Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Na elke persconferentie - ook dinsdagavond dus - is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken, met de dan eerste reacties van ondernemers en brancheorganisaties.

Lees ook: Haagse bronnen: 'Horeca 26 januari geplaceerd weer open'

Vrijdag komt het OMT bijeen, net als het Veiligheidsberaad met de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad spreekt in een extra vergadering over 'de actualiteit', zoals een woordvoerder het noemt. Ook justitieminister Dilan Yeşilgöz schuift aan. Dinsdag besluit het kabinet over heropening van horeca, evenementen en cultuur.

De nieuwste gegevens over omikron stemmen experts en het kabinet optimistisch, zei premier Mark Rutte tijdens het coronadebat donderdag. ,,Wij zouden ook heel graag willen dat horeca, cultuur en evenementensector weer veilig open kunnen.” Ook kijkt het kabinet of publiek bij sportwedstrijden dan weer mogelijk is. ,,Maar we moeten de feiten eerst heel precies wegen.”

Vrijdag 21 januari

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komtvrijdag 21 januari bij elkaar.

Zondag 23 januari

De nieuwe ministerraad komt bijeen, daarin wordt het OMT-advies besproken, en ook geluisterd naar adviezen van ministeries. Er wordt dan een voorlopig besluit genomen over de mogelijke versoepelingen.

Meestal later op de zondag, maar dat kan ook op de dag van de persconferentie zelf plaatsvinden, is er overleg met branches en sectoren om de uitkomsten te delen en eventueel nog bij te sturen, waar mogelijk.

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de persconferentie en mogelijke versoepelingen: Liveblog persconferentie Rutte: we mogen weer, we kunnen weer (maar niet iedereen)

Maandag 24 januari

Het Veiligheidsberaad, het overlegovergaan met burgemeesters, komt maandagavond digitaal bijeen om de stand van zaken te bespreken. De oorspronkelijk op donderdag geplande online vergadering ging niet door vanwege de afwezigheid van justitieminister Dilan Yesilgöz (coronadebat).

Dinsdag 25 januari

Het kabinet neemt formeel het besluit over, in dit geval, met name de mogelijke versoepelingen voor dan horeca, evenementen en cultuur.

Die avond is er om 19.00 uur de tweede corona-persconferentie met premier Rutte en minister Kuipers. Na de persconferentie stuurt Kuipers een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.

Lees ook: FNV: verruim thuiswerkadvies als versoepelingen horeca kunnen

Dinsdag 25 januari, aansluitend op persconferentie: 'Na Rutte en Kuipers'

Elke persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen via deze website en New Business Radio, met aansluitend het dan ook live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers'.

Presentatoren Ron Lemmens en Robert van den Ham bespreken vanaf het Mediapark in Hilversum met ondernemers en brancheorganisaties de persconferentie, en tijdens deze avond, de hopelijk dan aangepaste, versoepelde coronamaatregelen.

In deze tweede uitzending zijn diverse vertegenwoordigers van uit de horeca-, evenementen- en cultuursector (studio)gast.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws