Nieuws Maatregelen

VS zet de poorten weer open: 'Voor reisbranche belangrijke stap uit crisis'

De grenzen van de Verenigde Staten zijn maandag na anderhalf jaar opengegaan voor reizigers uit Nederland. Mits volledig gevaccineerd en in bezit van een geldige coronatest, niet ouder dan drie dagen voor vertrek, kun je het land van de onbegrensde mogelijkheden weer bezoeken. Kerstshoppen in New York kan dus ook weer.

Eduard Voorn 8 november 2021

Laatste update: 8 november 2021 19:30

Yellowcab newyork

Reizen naar de VS mag weer. Reisondernemer Elske Doets ziet het aantal trips naar New York toenemen. Foto: Shutterstock.

Het inreisverbod was ingevoerd door de regering-Trump. De huidige president Joe Biden scherpte die restricties zelfs eerder dit jaar nog aan. Nu hij de regels heeft versoepeld, vliegt KLM vanaf vandaag 64 keer per week op elf bestemmingen in de VS. ,,Dit is een keerpunt voor ons; een belangrijke stap uit de crisis”, aldus Pieter Elbers, ceo van KLM. ,,Nu we deze vluchten met meer bezette stoelen kunnen uitvoeren, volledig in overeenstemming met alle coronavirusvereisten, kan KLM de volgende stap zetten naar financieel herstel.”

Terug in de tijd, Elske Doets vorige maand: Doets Reizen 'blij verrast' met ingetrokken inreisverbod Amerika

Reisondernemer Elske Doets, gespecialiseerd in onder andere de VS, vindt het 'heel goed' dat de grenzen weer open zijn. Ze ziet dat het aantal boekingen met tientallen procenten is toegenomen, maar meldt ook 'dat ze van heel ver komt'. ,,Het kerstshoppen in New York is populair. De stad is enorm geraakt door corona. Het heeft ertoe geleid dat de hotelkamers stukken goedkoper zijn dan eind 2019”, aldus Doets. ,,Ik zie wel dat reizigers voor bijvoorbeeld Californië liever kiezen voor een rondreis in een camper. Ze kunnen zo hun eigen veilige bubbel maken.”

Ondanks oplopende besmettingscijfers zetten boekingen door

De hier sterk oplopende besmettingen vormen geen barrière voor de consument om te boeken. Sinds het einde van de zomer zit het aantal boeking in de lift. ,,Ja, de herfstperiode boekt fantastisch en ook de winterboekingen zijn bij ons boven verwachting”, zegt woordvoerster Audrey Denkelaar van Corendon tegen AD.nl.

Bij TUI gaan ze ervan uit dat de boekingstrend doorzet. ,,De hang naar de winterzon wordt alleen maar groter nu de donkere herfstdagen zijn aangebroken”, voegt TUI-zegsvrouw Petra Kok eraan toe.

Eén prik van Pfizer of Moderna is niet voldoende

De VS telt, in tegenstelling tot Nederland, mensen die hersteld zijn van een coronabesmetting en dus maar één prik hebben gehad niet als volledig gevaccineerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd aan NU.nl weten.

Eén prik van Pfizer of Moderna is niet voldoende om toegang te krijgen tot de VS", zegt de woordvoerder. Wie is ingeënt met het coronavaccin van Janssen en negatief is getest komt het land wel in, omdat van dat vaccin één prik voldoende bescherming biedt.

Het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie, zal luchtvaartmaatschappijen verplichten gegevens van internationale reizigers te delen voor bron- en contactonderzoek.

Echt bewuster op vakantie gaan laat nog (even) op zich wachten

Gaan we nu bewuster op vakantie? Doets startte met wat zij ‘diep reizen’ noemt. Met het nieuwe label Doets Deep Desires moet consumenten worden aangesproken die toch op reis willen en gaan, maar ook oog hebben voor duurzaamheid. ,,Op de website publiceren we wat de CO2-impact is van een reis naar bijvoorbeeld Alaska en Finland.”

Doets is realistisch genoeg om in te zien dat, ondanks alle kleurcodes de Nederlander behoefte heeft aan reizen en ontspanning. ,,Weg van die donkere wolken. Maar daarnaast moeten wij als reisorganisatie ook weer omzet gaan draaien nu er geen steunmaatregelen meer zijn.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws