Nieuws Maatregelen

Reisorganisaties en Gastvrij Nederland pleiten voor Ministerie van Toerisme

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) pleit voor een apart Ministerie van Toerisme. Uit een maandag gepubliceerd onderzoek door kennisinstituut CELTH in opdracht van Gastvrij Nederland, waar VvKR aan heeft meegewerkt, blijkt het grote belang van de toeristische sector in Nederland. De reisvereniging vindt het daarom tijd voor een eigen loket voor de branche bij de overheid.

Van onze redactie 15 maart 2021

Schiphol luchthaven corona

Ja. Behoorlijk stil nog altijd, op Schiphol. Foto: ANP.

Hoe zou de maatschappij eruit zien zonder dat mensen kunnen ontspannen, recreëren, uit eten gaan, kamperen, sporten, cultuur snuiven, reizen in binnen- en naar buitenland, congresseren en evenementen bijwonen?' Gastvrij Nederland en CELTH, het kennisinstituut voor toerisme, geven antwoord op die vragen in het onderzoek 'Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie'.

Lees ook: Better Places: 'Toerisme juist nu van levensbelang voor mensen in landen waar wij naartoe reizen'

Toeristensector belangrijk voor maatschappij en economie

De partijen brengen met het onderzoek in beeld hoe belangrijk de sector is voor maatschappij en economie. 'De ondernemers binnen deze branche zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt 1 op de 10 mensen in deze sector. Die ondernemers dragen op tal van manieren bij aan de samenleving, aan het succes van andere sectoren (inkomen en werkgelegenheid toeleveranciers) en het vestigingsklimaat. Ondernemers scheppen banen in streken waar van oudsher minder werk is en de aanwezigheid van (zakelijke) toeristen en recreanten is essentieel voor winkels en openbare voorzieningen.’

Het onderzoek toont volgens de betrokkenen aan dat de overheid hierin een belangrijke taak heeft, maar dat deze, zeker nu in coronatijd, beter zou kunnen worden ingevuld.

Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland vult daarbij aan: ,,Dat de gastvrijheidssector bijna 4,5 procent bijdraagt aan ons Bruto Binnenlands Product wisten we al, maar de bijdrage aan ons Bruto Nationaal Geluk is minstens zo belangrijk en zo mogelijk nog groter.”

Lees ook: Nog geen akkoord Europees steunfonds op eerste uitbetaaldag reisvouchers

Eén minister of staatssecretaris, één loket

Naar aanleiding van de uitkomst pleit de VvKR voor een aparte Minister van Toerisme. ,,Er is bij de politiek te weinig kennis over de toeristensector”, benadrukt woordvoerder Nathalie D’Alessandro van de reisvereniging, die vierhonderdreisspecialistenvertegenwoordigt. ,,Het is nu veel te versnipperd. Voor het een moet je aankloppen bij het Ministerie van Economische zaken, voor het ander bij Buitenlandse Zaken. Wij pleiten voor één loket, met één verantwoordelijke minister of staatssecretaris. Andere landen hebben dat al, België bijvoorbeeld, maar ook tal van andere landen met een florerende toeristenindustrie.”

Op basis van dit nieuwe onderzoek komt Gastvrij Nederland direct na de verkiezingen met een oproep aan de politiek, met tien concrete punten om te zorgen dat de sector na de coronacrisis een nog grotere bijdrage kan leveren aan de samenleving.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws