Nieuws Maatregelen

Won Yip: 'Open terrassen als het warmer dan 18 graden is'

Horecaondernemer Won Yip heeft een idee: mocht het de komende weken mooi weer worden en iedereen trekt de straat op en naar de stranden en parken, doe dán de terrassen open. Veel beter om de massa’s te managen én een positief signaal naar de horeca.

Thomas Hendriks 23 maart 2021

Won yip horeca coronacrisis

VOLG HIER DE LIVEBLOG OVER DE PERSCONFERENTIE: Teruglezen: de persconferentie van 23 maart

Hij wil de zaak nu eens voor zijn, de topondernemer met zeven horecazaken in Amsterdam en Scheveningen, en bekend bij Dragons' Den: Won Yip. ,,We hebben het eind februari meegemaakt. Mooi weer, iedereen haalde drank in supermarkten en drankwinkels en zat op kleedjes en meegenomen stoelen naast gesloten horecaterrassen.''

,,Om te voorkomen dat we dit keer weer niets doen en met onze handen in onze zakken moeten toekijken hoe de parken overvol raken en iedereen drankjes en hapjes nuttigt, zou het een mooi en effectief signaal zijn als de overheid, lokaal, toestaat de opening van een terras als het warmer dan 18 graden is. Een mooi-weer-maatregel.''

BEKIJK HIER HET VIDEO-INTERVIEW MET WON YIP: Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'

Tropisch weer-scenario Amsterdam

Yip noemt als voorbeeld de gemeente Amsterdam die een tropisch weer-scenario heeft. ,,Als het 28 graden is, krijg je keurig netjes een app of een email van de gemeente en mogen wij grotere terrassen uitzetten. Dat werkt al zo en kan gemakkelijk worden aangepast. Andere gemeenten kunnen dat ook oppakken en lokaal regelen.”

Yip kwam met zijn idee kort voor de persconferentie van Rutte en De Jonge van dinsdagavond, waarbij op het verlaten van de avondklok na geen versoepelingen werden aangekondigd. Het voornemen om terrassen rond Pasen te openen is daarmee ook van de baan. ,,Op deze manier zijn we het voor dat, mocht het mooi weer worden, we na drie dagen tot de conclusie komen dat we misschien toch beter de terrassen hadden kunnen openen. Anders loop je weer achter de feiten aan.”

"Op deze manier zijn we het voor dat we na drie dagen tot de conclusie komen dat we misschien toch beter de terrassen hadden kunnen openen"

Won Yip, horecaondernemer

Koffie en gebak

Voor ondernemers zal gelden dat ze het niet voor één dag zullen kunnen opstarten. ,,Maar drie dagen of meer is voor velen wel de moeite waard. Ongetwijfeld zal niet alles van het menu op zo’n korte termijn geleverd kunnen worden, maar voor koffie en gebak willen mensen ook op een terras komen zitten. Het gaat mij erom dat het bedrijf weer ademt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws