Nieuws Maatregelen

Zelfstandigen: 'Kabinet, laat ondernemers weer ondernemen'

De lobbymachine voor versoepeling van de coronamaatregelen komt op stoom. Na Koninklijke Horeca Nederland, INretail en andere retailorganisaties sluiten ook Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) zich aan bij de oproep vanuit ondernemers aan het kabinet om de maatregelen te laten gaan en ondernemers weer te laten ondernemen.

Van onze redactie 12 januari 2022

Unnamed

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) doen een gezamenlijke oproep aan het kabinet. Deze belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers vinden allebei dat de strenge lockdown niet langer gehandhaafd kan blijven: ‘Het is de hoogste tijd om de economie van het slot te halen, zodat zelfstandigen weer aan het werk kunnen. Laat hen ondernemen’, zo luidt het in een persbericht.

,,Op dit moment ontbreekt er voor heel veel zelfstandig ondernemers perspectief op de toekomst," legt Margreet Drijvers van PZO de noodkreet namens de zelfstandig ondernemers uit. ,,We zijn inmiddels bijna twee jaar verder en het blijft bij iedere aanpassing gissen naar de maatregelen van het kabinet, met telkens de ondernemers als kind van de rekening. Natuurlijk hebben we te maken met een onzeker virus, maar dat betekent niet dat er geen handvatten gegeven kunnen worden. Het is hoog tijd voor een visie waarin ook de economie wordt meegenomen." PZO en VZN vinden dat we niet langer van lockdown naar lockdown kunnen leven. Dan laten we ondernemers, waaronder veel zelfstandigen, nog langer in onzekerheid over hun toekomst.

Economie moet van het slot


We zitten nu weer, net als vorige winter, in lockdown. Met een opvallend detail dat deze lockdown veel strenger is. Het wordt zaak om een manier te vinden om te kunnen leven met het virus, want we zullen er de komende jaren last van blijven houden. Cristel van de Ven van VZN: ,,Kijk daarbij naar de ons omringende landen, die een minder streng beleid voeren. Je kunt bij onze buurlanden winkelen, naar de kapper, het theater of uit eten. En dat is voor Nederlandse zelfstandigen moeilijk te verkroppen. Zij zien hun klanten naar de buren gaan, waardoor zij omzet mislopen. Zelfstandig ondernemers willen niets liever dan zelf weer inkomsten genereren. Dan moeten we ze daar wel toe in staat stellen."

Steunmaatregelen hebben vernieuwing nodig


Drijvers: ,,We werken nog steeds met de steunmaatregelen of varianten daarvan die in het eerste stadium van de crisis zijn opgetuigd, en waarvan we inmiddels weten dat veel zelfstandig ondernemers daarbij buiten de boot vallen. Mocht het kabinet besluiten om de economie niet open te doen, dan is het echt tijd dat ze gaan kijken naar vernieuwende maatregelen. Want keer op keer worden dezelfde zelfstandigen gedupeerd."
VZN en PZO zien dat zelfstandig ondernemers niet kunnen overleven met een vereenvoudigde Bbz op bijstandsniveau terwijl alle lasten gewoon doorlopen omdat ze vaak geen aanspraak kunnen maken op de TVL-regeling. Hun financiële buffers zijn op en daar bovenop komt emotionele schade. Drijvers en Van de Ven: ‘Zelfstandig ondernemers in de getroffen sectoren zien hun prachtige zaak ten onder gaan, omdat de overheid de economie op slot zet. Betere tegemoetkoming is dan ook hard nodig. Maar nog beter is een einde brengen aan deze lockdown.’

Lees ook: Horeca en winkels willen open, al is het op halve (arbeids)kracht

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws