Nieuws Retail
Na boerenprotesten: Lekkerder bij de Boer-app knalt naar eerste plek bij Apple
Corona, de boerenacties, het toerisme en de trend om lokaal te kopen lijken boerderijwinkels en melktaps in de kaart te spelen. De app Lekkerder bij de Boer, ontwikkeld door Thomas Siahaya, katapulteerde in de appstore van Apple zelfs binnen een week van plek 197 naar nummer 1.

Niels Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg bedient Bram en Jannie Maquelin. Foto: Lex de Meester/PZC.
Thomas Siahaya lanceerde in het begin van de pandemie het platform Lekkerder bij de Boer, compleet met app. Vanuit Zeeland breidde deze online marktplaats voor boerderijwinkels, groente- en fruitstalletjes, versautomaten, melktaps, imkerijen, kwekerijen, molens die meel malen en boom- en wijngaarden zich als een olievlek over het land uit.
Siahaya tegen de PZC: ,,Inmiddels tikken de we 1.400 adressen aan, waarvan honderd in Zeeland. Maar sinds kort gaat de app als een raket omhoog in de App Store van Apple. Een week geleden stonden we nog op plek 197 in de categorie winkelen. Nu op de eerste plek. En in alle hitlijsten van de App Store zijn we ook nummer 1. Niet te geloven.”
''Een eenduidige verklaring is er niet, maar het is duidelijk dat de acties van boeren een flinke rol spelen in de gestegen populariteit van Lekkerder bij de Boer''
Ondernemer zag app rap stijgen na de eerste boerenprotesten tegen het stikstofbeleid
De Vlissingse ondernemer zag de app rap stijgen na de eerste boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Mogelijk spelen ook de blokkades van voedseldistributiecentra een rol, waardoor mensen naar alternatieven zoeken als ze een leeg schap in de supermarkt treffen. ,,Een eenduidige verklaring is er niet, maar het is duidelijk dat de acties van boeren een flinke rol spelen in de gestegen populariteit van Lekkerder bij de Boer.”
Campagnes op sociale media leveren ook nieuwe gebruikers op. En die worden weer ambassadeur. ‘Steun de boeren. Kijk hier voor verkooppunten!’, twittert Johanna. Abct-tjes vult aan: ‘Gisteren ontdekt, meteen melk gehaald bij de boer’. Zangeres Marga Bult prijst het platform ook herhaaldelijk aan.
Lees ook: Hoe kunnen overheid en ondernemers elkaar (beter) vinden?
Bepaalde producten uit de handel gehaald vanwege de oorlog in Oekraïne
Gaan al die nieuwe gebruikers nu ook echt kopen bij de boer? Verscentrum Sandee in Kamperland denkt van wel. Anita Sandee: ,,De aanloop neemt toe. Ik hoop dat het blijvend is. Vroeger hadden we vooral oudere mensen in de winkel, nu ook jongeren en gezinnen. We hebben het een aantal jaren best moeilijk gehad. Sinds corona is het steeds beter gaan lopen. Ik denk dat de mensen dit soort winkels weer zijn gaan waarderen.”
De acties van de ‘blokkeerboeren’ hebben bij haar niet geleid tot extra klandizie. ,,Ik heb geen last gehad van lege plekken in de schappen. Wel dat bepaalde producten uit de handel gehaald zijn, vanwege de oorlog in Oekraïne.”
Thomas Siahaya, de man achter het platform Lekkerder bij de Boer. Foto: Marcelle Davidse
Met klanten aan de praat over uitwerking van maatregelen op het boerenbedrijf
Niels Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg had op de eerste dag van de protesten wel een flinke toeloop. ,,Er werd toen opgeroepen om lokaal te kopen omdat supermarkten minder goed bevoorraad zouden worden. Toen merkten wij dat onze eigen zuivel en ook de versafdeling heel hard ging.”
De boerenacties zijn bij Schellach echt een gespreksonderwerp, zegt hij. Mesu raakt regelmatig met klanten aan de praat over de uitwerking van de maatregelen op het boerenbedrijf. ,,Er zijn veel mensen die vragen of we zelf niet de barricades op moeten, of vragen of wij onze veestapel ook moeten inkrimpen. Dan grijp ik de kans aan om uit te leggen hoe het zit. Ze schrikken dan wel.”
Boerenacties leveren ondernemer extra werk op
Het is de afgelopen jaren beter geworden voor boerderijwinkels, zegt Marcel van den Bosse van de gelijknamige kwekerij in Serooskerke. De fruitteler verkoopt naast groenten en klein fruit onder meer boerenkaas, sappen en streekproducten. Net als andere boerderijwinkels merkt hij nog steeds de invloed van corona, toen tijdens de lockdown mensen hun toevlucht zochten tot lokale verkopers. De boerenacties hebben hem extra werk opgeleverd: ,,Ik lever al aan supermarkten, maar nu meer dan anders omdat ze via normale kanalen niet aan voldoende hard en zacht fruit kunnen komen.”
Lees ook: Supermarkten bekijken of ze schade blokkades kunnen verhalen: 'Loopt in de miljoenen euro's'