Nieuws Retail

INretail: 'Maak bestellingen ophalen bij winkel mogelijk'

Koepelorganisatie INretail wil dat het kabinet zo snel mogelijk toestemming geeft om bij de winkelentree op een afgesproken tijdstip vooraf bestelde en betaalde aankopen op te halen. ,,We kunnen afhalen veilig organiseren met elkaar, zodat consumenten hun kerstaankopen kunnen doen, de logistieke sector wordt ermee ontlast en de economie blijft zo draaien."

Van onze redactie 15 december 2020

I Nretail afhaalmogelijkheid winkels lockdown maatregelen

INretail pleit voor aankopen afhalen bij winkels. Foto: ANP

Cadeautje-to-go

Kor van der Kooij van kinderwinkel Westerkade in Utrecht loopt vast vooruit op die mogelijkheid, wat voor vele ondernemers een uitkomst zou betekenen. Van der Kooij ziet niet in waarom het niet zou kunnen. ,,Hier tegenover heb je pizza-to-go, waar je pizza kunt afhalen. Waarom zou ik dan geen cadeautje-to-go in het leven mogen roepen?" Voor haar winkel buiten heeft ze een loket gecreëerd door een tafel op de stoep te positioneren zodat de klanten op anderhalve meter afstand blijven. ,,Zij laten weten wat ze willen hebben, vervolgens halen wij het uit de winkel.”

De 63-jarige ondernemer hoopt op deze manier haar winkel toch open te kunnen houden. Een vetpot zal het niet zijn, dat realiseert ze zich, maar alles beter dan weer sluiten. ,,Het zou alleen al fijn zijn als ik geen aanspraak zou hoeven maken op de NOW-regeling.” Ze hoopt dat andere ondernemers haar voorbeeld volgen.

"Je hebt pizza-to-go, waarom zou ik dan geen cadeautje-to-go in het leven mogen roepen?"

Kor van der Kooij

'Overheid meet met twee maten'

INretail stelt dat een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang ondernemers zeker kan helpen te overleven. ,,Het kan honderd procent coronaproof georganiseerd worden", aldus Paul te Grotenhuis van de brancheorganisatie. ,,Het zorgt voor een beetje omzet bij winkelondernemers in non-food en ontlast de webwinkels die qua logistiek hun maximale capaciteit hebben bereikt. In Frankrijk en België werkte dit systeem goed.”

INretail vindt, net als Van der Kooij, dat de overheid nu met twee maten meet omdat consumenten hun aankopen bij bouwmarkten wel mogen afhalen. Te Grotenhuis: ,,Dit beleid is onduidelijk. Zo werk je in de hand dat ondernemers allerlei manieren gaan verkennen om toch een boterham te verdienen. Dat moet je als overheid niet willen en is makkelijk op te lossen met afhaalpunten bij de winkelingang.”

Primera open voor postpakketjes

De Primera-winkels gaan alleen open voor postale en bancaire zaken. Het was lange tijd onduidelijk of het bedrijf vanwege de maandag aangekondigde sluiting van alle niet-essentiële winkels ook andere zaken mocht verkopen. Dat is dus niet zo. Dit betekent concreet dat klanten bij de PostNL- of DHL-servicepunten in de Primera-winkels terecht kunnen voor het versturen en ontvangen van brieven en postpakketten en het kopen van postzegels.

Primera zette eerder al vraagtekens bij het beleid vanuit het kabinet. ,,Mensen mogen wel hun tabak, oudejaarsloten en tijdschriften bij de supermarkten kopen, maar niet in onze winkels, terwijl we wel open mogen blijven”, aldus een woordvoerder van Primera, ,,We weten dat iedereen spreekt voor zijn eigen parochie. Maar nu komen mensen dan in onze winkels een pakje halen en gaan daarna naar de overkant om in de supermarkt sigaretten te kopen. Dat is toch niet te verkopen en dat leidt ook tot veel onduidelijkheid. Als wij wel tabak en loten mogen verkopen, zouden we juist ook de supermarkten kunnen ontlasten. Daar is het al druk genoeg.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.