Nieuws Retail

Carrièreswitch in tijden van corona: ondernemer verruilt tabakszaak voor baan in de zorg

Ondernemer Dennis Smith startte op zijn achttiende met zijn eigen tabakswinkel. Nu is hij 42 jaar en is het tijd voor een carrièreswitch: van ondernemer naar werknemer. Niet omdat de zaken zo slecht liepen, maar omdat hij graag wil werken in de zorg. ,,Ik was toe aan nieuwe energie."

Marc Brink (AD) 31 december 2020

Dennis Smith verruilt tabakszaak voor baan in de zorg

Dennis Smith verruilt tabakszaak voor baan in de zorg. Foto: Marc Bolsius

Dennis Smith heeft een kerstmuts opgezet en ziet er vrolijk uit. Goedgemutst, zou je bijna zeggen. Hij is vooral ook opgelucht. ,,Jammer genoeg heb ik niet echt afscheid kunnen nemen van mijn klanten. Want door de verscherpte coronaregels ging het ineens erg snel. Maar ik kan nu rustig wennen aan een nieuwe periode’’, zegt Smith.

,,Ik wilde echt iets anders met mijn leven doen"

Dennis Smith, verruilt tabakszaak voor baan in de zorg

Servicegerichte tabakszaak

Met het mavo-diploma op zak had hij als 18-jarige geen idee wat hij wilde. Zijn vader, destijds eigenaar van een supermarkt in Den Bosch, wist het wel. ,,Hij zag wel brood in een servicegerichte tabakszaak in deze buurt waar nog volop zou worden gebouwd. In het begin vroeg ik mij af waar ik aan begonnen was. Want er kwamen amper twintig klanten per dag. De verse koffiebonen en thee die je hier los kon kopen sloegen niet aan. Dat geldt ook voor de stomerijservice voor de toga’s en befjes voor het Paleis van Justitie hier tegenover. Maar buurtbewoners, kantoorpersoneel en studenten kwamen al snel af op de tabaksartikelen, snoep en frisdrank. Het PostNL-punt voor pakketten sloeg ook meteen aan."

Lees ook: Deze ondernemers lenen tijdens coronatijd werknemers aan elkaar uit

Werk in de zorg

Voordat de coronatijd aanbrak kreeg Smith dagelijks zo’n driehonderd mensen over de vloer. Een van die klanten zei een hele tijd geleden iets waardoor Smith aan het denken werd gezet over zijn toekomst. ,,Die klant vroeg waarom ik zo chagrijnig was. Want ik was anders altijd zo vrolijk. Daar ging ik over nadenken en ik moest hem gelijk geven. Het was niet zomaar een chagrijnige bui die vlug voorbij zou gaan. Nee, ik wilde iets anders met mijn leven doen. Ik was toe aan nieuwe energie."

Smith wist precies wat hij wilde: werken met mensen met een beperking. ,,In de zaak trof ik weleens mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en volgens mij kan ik daar heel goed mee omgaan. Ik was daar jaren geleden al over aan het denken gezet. Dat kwam door een kok die werkte in de soepzaak naast mij. Mijn broer Dave was daarmee begonnen."

,,Ik kon niet zo maar stoppen met de zaak, want er moest eerst een andere huurder komen"

Dennis Smith, (nu nog) tabakswinkelier

Stage bij zorginstelling Cello

De kok stopte onderhand van de ene op de andere dag met de horeca en ging aan de slag in de zorg. Maar Smith had er meer tijd voor nodig. Vooral omdat hij een meerjarig contract had afgesloten met de verhuurder van het pand. ,,Ik kon niet zo maar stoppen met de zaak. Er moest een andere huurder komen. En die is er inmiddels. Vanaf volgende maand zit hier een broodjeszaak."

Smith heeft inmiddels bij zorginstelling Cello stage gelopen om mensen met een beperking te begeleiden. ,,Dat heeft mij nog meer gemotiveerd om hiervoor te kiezen. Ik hoop in september te kunnen beginnen met de vereiste opleiding. Tot die tijd hoop ik tijdelijk werk te vinden. En dan zou ik het liefst één dag in de week vrijwilligerswerk in de zorg doen. Ja, mijn vader en moeder steunen mij ook nu weer. Toen wist ik niet wat ik wilde. Maar nu wel."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.