Aangeboden door Visa

Branded Content Retail

Prijswinnaar Lokale Markten brengt de markt online tot leven

In maart werd het stil op de markten van Nederland. Sommige werden op last van hogerhand gesloten. Anderen waren akelig leeg omdat consumenten en handelaren thuis bleven om het risico op besmetting te verkleinen. Een ramp voor de marktkooplui die hun broodwinning zagen wegvallen. Maar ook een ramp voor de klanten die niet langer terecht konden bij hun favoriete marktkramen voor de dagelijkse of bijzondere boodschappen. Om maar te zwijgen over het verdwijnen van de gezellige reuring die elke markt teweeg brengt in stad of dorp. Jonge ondernemer Tom van Doorn zag een kans en won direct een prijs voor zijn creatieve aanpak. Hier lees je waarom zijn Lokale Markten werd onderscheiden in de Geniaal Lokaal Ondernemen wedstrijd van Visa.

Van onze redactie 13 oktober 2020

Lokale markten visa

Visa, de wereldwijde speler op het gebied van digitale betalingen wil ondernemers ondersteunen in moeilijke tijden, toekomst klaar te maken en te groeien heeft het bedrijf de wedstrijd Geniaal Lokaal gehouden. Ondernemers met een goed idee of een slimme aanpak om hun bedrijf de moeilijke tijd te laten overwinnen, maakten kans op een flink online advertentiebudget om nieuwe en oude klanten te bereiken. Wij zetten drie winnaars in het zonnetje. Vandaag in the spotlights: Lokale Markten.

Geniaal Lokaal

Meer weten over de andere winnaars én deze competitie? Hier vind je er alles over.

Een van die mensen die de markt enorm miste is jonge ondernemer Tom van Doorn, fervent bezoeker van de Rotterdamse markt. Hij wilde iets doen om de teloorgang van de markt te stoppen. Hij en twee vrienden staken de koppen bij elkaar om te brainstormen. Al filosoferend viel het op dat de traditionele markthandel zo’n beetje de laatste vorm van retail is die nog niet of nauwelijks online is gegaan. Ze bedachten dat het hoog tijd werd om markten een online dimensie te geven. Om marktkooplieden in staat te stellen zich online te presenteren en hun waren te verkopen via internet. Niet ieder voor zich, maar in marktverband en met bezorging door lokale ondernemers. De consument gaat op de website lokalemarkten.nl naar de markt van haar keuze. Daar vindt zij (of hij) de vertrouwde markthandelaren die met hun kramen ook op de ‘echte’ markt staan en hun producten. Zij gaat van digitale kraam naar kraam, vult haar mandje met aankopen, rekent alles in één keer online af, krijgt een kort tijdslot voor bezorging toegewezen, en klaar is kees.

Vers

Yasin Sagdur, de woordvoerder van de drie jonge ondernemers legt uit: ,,Wij hebben nu de markten van Rotterdam en Den Haag - de grootste markt van het land - op het platform. Bezorging gebeurt in de regio rondom de markten. De markthandelaren leveren op de bezorgdag hun bestellingen aan bij een centraal punt op of vlakbij de markt in kwestie. Van daaruit gaat het op het doorgegeven uur naar de consument. Die heeft dus in één keer alles vers in huis.”

,,Het werd hoog tijd om markten online te brengen”

Tom van Doorn

Begin mei is Lokale Markten live gegaan. Nog niet alle markthandelaren van elke markt zijn aangesloten. En er ontbreken nog markten uit andere delen van het land. ,,We willen beslist uitbreiden maar we moeten eerst de zaken goed in de vingers krijgen,” zegt Sagdur. ,,Het is voor iedereen nieuw. Voor ons, voor de consument, voor de marktkooplui en voor de lokale bezorgdiensten. Alles wat we lokaal kunnen doen, doen we lokaal. We hebben nu, na zo’n vier maanden, de boel aardig onder controle. We zien dan ook een snel groeiende kring van vaste klanten. Ook de markthandelaren zijn enthousiast. Ze hebben een extra verkoopkanaal gekregen, ze verliezen geen omzet aan andere retailers buiten de markt en ze kunnen hun inkoop beter plannen.” Wat erg op prijs wordt gesteld is dat de ondernemers op de site iets over zichzelf kwijt kunnen. Sommigen zijn al van de derde of vierde generatie in de kraam. Dat geeft boeiende verhalen die de consument ook leuk vindt.

Sagdur: ,,Wij vormen een mooie combinatie. De marktmensen weten alles van fysieke handel en van de consument van vlees en bloed. Wij zijn online heel sterk. We hebben het platform samen ontwikkeld. Uiteindelijk willen we alle markten in Nederland helpen met ons concept.”

Geniaal Lokaal

Meer weten over de andere winnaars én deze competitie? Hier vind je er alles over.