Nieuws Retail

Slimme businessmove: evenementenbureau tovert loods om tot enorme kerstwinkel

Maandenlang hadden Jeroen van den Berg (49) en zijn werknemers van het succesvolle artiesten- en evenementenbureau JB Productions door corona niets anders te doen dan hun loods schoonmaken en boekingen verplaatsen. Nu tovert hij zijn loods om tot kersthal. ,,En we worden er nog goed in ook!’’

Amy van den Berg (AD) 28 oktober 2020

Evenementenhal kerstwinkel corona

Jeroen van den Berg in zijn kerstwinkel in Heinenoord. Foto: Jeffrey Groeneweg

André Hazes, clown Jopie, Salvatores Papegaaienshow, een kindertrein, de paashaas of Sinterklaas. Voor entertainment kunnen (kerst)markten, winkelcentra en kermissen al 31 jaar terecht bij JB Productions uit Heinenoord. Het liep al die tijd als een trein, totdat corona roet in het eten gooide. ,,We zijn al vanaf maart aan het schoonmaken, opruimen en boekingen aan het verplaatsen naar volgend jaar'', vertelt de ondernemer in het AD.

Sprankje hoop

Elke keer was er een klein sprankje hoop. ,,Dan werd er voorzichtig geboekt. Maar dan kwam er weer een persconferentie waarop maatregelen werden aangekondigd om corona in te dammen, en dan werd alles geannuleerd. Dat gebeurde een paar keer. Begrijpelijk, maar we hadden op een gegeven moment echt zoiets van: we willen weleens 10 euro in onze handen krijgen die we niet gelijk terug hoeven geven.”

''Natuurlijk, ook dit bedrijf krijgt steun van de overheid. Maar je wil je eigen broek ophouden''

Jeroen van den Berg, eigenaar JB Productions

Eigen broek ophouden

Van den Berg somt op: alle sinterklaasintochten gaan niet door, er gaat een streep door de kerstmarkten. ,,We leverden door het hele land: Dickenskoren, levende kerststallen. En voor winkelcentra trokken we publiek met onze evenementen. Ook dat ligt nu min of meer stil. Dit is immers geen tijd om extra publiek te trekken.”

De omzet van het evenementenbureau daalde de afgelopen maanden met 90 tot 95 procent. ,,We blijven heel positief, maar het is eigenlijk gewoon om te huilen. Natuurlijk, ook dit bedrijf krijgt steun van de overheid. Maar je wil je eigen broek ophouden.”

Mooie beleving voor bezoekers

En vooral: ze willen na maanden weer eens écht aan het werk. Dus trok Van den Berg samen met bloemist Leon Melissant de stoute schoenen aan. De 150 vierkante meter grote loods die normaal gesproken dient als opslagplek voor springkussens, decorpanelen en al het andere materiaal voor evenementen, wordt omgetoverd tot grote kersthal.

Lees ook: Deze ondernemers openden een winkel na coronasluiting van horecazaak

Alle aankleding die nodig is om de winkel in te richten, hadden ze al in huis: stellingen, decordoeken, verlichting. Een acht meter hoge kerstboom die normaal elk jaar dienstdoet in een winkelcentrum. Een Dickens-tafereel. ,,Het moet echt een mooie beleving worden voor bezoekers.”

Daarnaast verkopen ze er ‘de mooiere kerstspullen’. ,,Gouden bloempotten, fluwelen kersthangers, waxinelichthouders van brons, gouden aapjes en kerstbellen van blik. Ook zijn er bloemen, boeketten. Als je het ‘kerstwereld’ noemt, moet je er wel écht wat van maken, toch?”

''Alles wat we verkopen, hebben we eerst moeten inkopen. Het is erop of eronder. Het is een risico. Ik hoop niet dat we weer een lockdown krijgen''

Jeroen van den Berg, eigenaar JB Productions

Keurig coronaproof

De gemeente gaf onlangs officieel een vergunning voor het plan. ,,Daar zijn we sinds augustus mee bezig geweest. Aanvankelijk wilden we draagbare hutten naast het pand, maar daar kregen we geen toestemming voor. Hiervoor wel. Alles is keurig coronaproof natuurlijk.” Het personeel werkt met mondkapjes op. ,,We gaan donderdag 5 november open. Vanaf dan kunnen bezoekers elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht.”

Ondertussen houden ze hun hart vast voor de eerstvolgende persconferentie. ,,We hebben veel geïnvesteerd hierin. Alles wat we verkopen, hebben we eerst moeten inkopen. Het is erop of eronder. Het is een risico. Ik hoop niet dat we weer een lockdown krijgen.”

Lees ook: Henrike studeerde criminologie en runt nu modeketen Guts & Gusto

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.