Nieuws Retail

Topman WE Fashion: 'Klant zonder mondkapje is welkom'

Mondkapjes verplichten in je zaak? WE Fashion-topman Joris Aperghis is er kraakhelder over: ‘Nee, pas als het verplicht wordt vanuit de overheid’. Verder overheerst teleurstelling over het ontbreken van helderheid in de nieuwe corona-maatregelen bij de man die verantwoordelijk is voor 105 winkels in Nederland.

Tijmen de Groen 29 september 2020

Joris Aperghis in magazijn

De mogelijkheid om mondkapjes te verplichten, zoals deze in de persconferentie van maandagavond werd gegeven, verplaatst de verantwoordelijkheid van overheid naar ondernemer. En die laatste zit daar vaak helemaal niet op te wachten. Zo ook Aperghis, die met de vele winkels van WE in Nederland één van de toonaangevende spelers is in de winkelstraten van Nederland. ,,Er wordt geadviseerd mondkapjes te dragen, wat natuurlijk geen beleid is. We weten dat dit een dramatische impact heeft op bezoekersaantallen en omzetten, dus eenduidigheid én feitelijke onderbouwing is echt cruciaal.”

Hij verwijt de Nederlandse overheid zelfs een gebrek aan daadkracht. ,,‘Voor de zekerheid’ klinkt leuk, maar we hebben het hier over serieuze zaken, waar je van de overheid meer daadkracht verwacht.”

Lees ook: Kabinet komt met strengere landelijke coronamaatregelen, ook voor ondernemend Nederland

Meeval vindt Aperghis op dinsdagochtend al direct van één van die andere beeldbepalers van de winkelstraat; HEMA weigert klanten niet wanneer zij geen mondkapje dragen. In die dubbele ontkenning zit direct het beleid van de winkelketen die als ‘oer-Hollands’ kan worden omschreven: er wordt wel aangeraden om mondkapjes te dragen, maar niet verplicht voor klanten. Voor personeel gelden andere regels, die moeten verplicht mondkapjes dragen.

Die tweesplitsing tussen bezoeker en klant komt er bij WE niet. Aperghis: ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Nee, voor personeel ook niet. We blijven de actualiteiten wel op de voet volgen, en wanneer nodig passen we het aan."

Lees ook: Mondkapjesplicht komt dichterbij: reacties van ondernemers en andere experts

De Bijenkort verplicht mondkapjes wél

De Bijenkorf gaat klanten in zijn warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam verplichten een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er dan gratis eentje uitgereikt.

Met deze maatregel onderscheidt de Bijenkorf zich van grote Nederlandse winkelketens als WE, Blokker, HEMA en Intertoys, die mondkapjes niet verplicht stellen. Ook de supermarktbranche laat klanten die geen mondkapje dragen komende tijd gewoon binnen. Ze vinden dat het niet aan winkeliers is om dergelijke maatregelen af te dwingen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.