Nieuws Retail

Witteveen optimistisch over toekomst Blokker: 'Nieuwe winkelen wordt spectaculair'

Blokker viert dit jaar haar 125e verjaardag en dat is toch wel een moment om even bij stil staan. Niet in de laatste plaats omdat één van Nederlands bekendste retailers al geruime tijd in 'een roerige periode' zit. In gesprek met RetailTrends op Clubhouse is ceo Michiel Witteveen optimistisch over de toekomst van zijn bedrijf, maar ook verbolgen over het overheidsbeleid omtrent coronasubsidies.

Robbert Daalder 21 april 2021

Michiel witteveen blokker mirage retail group

Blokker zal de komende tijd tevens onverminderd doorgaan met het openen van winkels op relevante locaties zoals winkel- en wijkcentra. Foto: Shutterstock

De ceo van de Mirage Retail Group erkent dat de financiële positie van Blokker een tijdlang zorgwekkend was. In het gesprek met RetailTrends op Clubhouse maakt Witteveen nog eens heel duidelijk dat het in de retail om drie dingen gaat: omzet, marge en kosten. ,,En die kosten waren een tijdlang hoger dan de omzet. Daar moest iets aan gedaan worden en dat is ons gelukt door veranderingen in de top van het bedrijf door te voeren. Daar zaten mensen die zeker wel over een hoop expertise beschikten, maar niet qualified for the job waren. Je kunt van een slager tenslotte niet vragen of hij een brood kan bakken. Die mutaties hebben onrust en onbegrip teweeg gebracht, maar ik kan je vertellen dat we inmiddels in rustiger vaarwater zitten.”

Witteveen: 'Klanten van Blokker moeten de keuzes van Blokker kunnen begrijpen'

Over de omslag die Blokker destijds naar het high-end segment wilde maken - onder andere door Sarah Jessica Parker in de commercials op te voeren - zegt Witteveen dat fouten maken menselijk is. Hij meent dat 'de klanten van Blokker de keuzes van Blokker moeten kunnen begrijpen' en daarom is het bedrijf onder zijn aanvoering direct van die koers afgestapt. De reclamecampagne die het bedrijf recent lanceerde voor een eigen koffie is volgens hem een perfect voorbeeld van hoe het wél moet. ,,Wereldkoffie voor een Blokkerprijs, duidelijker kan het niet. Het zegt genoeg dat we nu al 1,1 miljoen cups hebben verkocht.”

''Naar KLM gaat 3 miljard euro, terwijl ze gewoon open konden blijven. Nee, dat gaat vanuit onze kant nog wel een staartje krijgen”

Lees ook: Particulier met ‘Blokjes Blokker’ deels eigenaar van Blokker

In de gesprekskamer op Clubhouse werd Witteveen gevraagd naar zijn mening over de kritiek op het online beleid van Blokker. ,,Dat soort kritieken komt van specialisten die vinden dat ze een mening moeten hebben, maar dat is onzin. Bij Blokker staat op de gemiddelde kassabon een bedrag van 16 euro. Er is niet één online speler die met dat bedrag een winstgevend businessmodel kan draaien en ook nog eens gratis thuisbezorgt. Op dit moment brengt online ons 15 procent van de omzet. Betrekken we Intertoys en BCC erbij, dan zien we dat online verkoop goed is voor 400 miljoen euro van de totale 1,2 miljard euro aan omzet. Dat is best oké. Wij willen winstgevend groeien en geen omzet toevoegen waar je toch niets aan verdient. Dat slaat namelijk nergens op.”

Onvrede bij Witteveen omtrent mate van staatssteun

Wat Witteveen ook 'nergens op vindt slaan', is de mate waarin de overheid met coronasubsidies richting Blokker is omgesprongen. Er is weliswaar NOW-subsidie uitgekeerd, maar de vaste lasten heeft het voormalige familiebedrijf grotendeels uit eigen zak betaald. Witteveen (foto onder) stoort zich eraan dat de overheid alle winkels sloot ‘om vervolgens niets meer te doen’. Hij verwijst daarbij afkeurend naar de staatssteun die KLM wel ontving. ,,Daar gaat 3 miljard euro naartoe, terwijl ze gewoon open konden blijven. Nee, dat gaat vanuit onze kant nog wel een staartje krijgen.”

Tekst gaat verder onder foto van Michiel Witteveen.

Lees ook: Topman Michiel Witteveen: 'Coronabeleid is een virologenfeestje'

Nieuwe manier van winkelen gaat 'spectaculair' worden

Naast financiële schade heeft de coronacrisis de Mirage Retail Group echter ook een zet in de goede richting gegeven. Het is een aanjager gebleken voor de vernieuwing van de fysieke winkels. ,,Voor Blokker en BCC zijn we versneld gaan kijken naar de nieuwe manier van winkelen. We willen bijvoorbeeld anders omgaan met voorraden in de winkel. Ik kan er nog niet te veel over zeggen omdat we er nog mee bezig zijn, maar dit gaat spectaculair worden. Met BCC zetten we stappen in de keukenbranche door de mogelijkheid te bieden om keukens op een digitale manier samen te stellen. Dat is uniek. En daar leren we veel van. Wellicht dat dit soort ontwikkelingen ook voor Intertoys en Blokker benut kunnen worden.”

Blokker zal de komende tijd tevens onverminderd doorgaan met het openen van winkels op relevante locaties zoals winkel- en wijkcentra. Witteveen: ,,We gaan nu langzaam maar zeker weer open en zullen van 2021 evengoed een mooi jaar maken. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat we qua omzet bij alle formules weer gaan inlopen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws