Nieuws Toerisme

ABN Amro waarschuwt verhuurders voor schaduwvakanties, maar is dat wel terecht?

Eigenaren en uitbaters van vakantieparken en campings moeten dit jaar op hun hoede zijn voor zogeheten ‘schaduwvakanties’. Dit zijn vakanties die voor de zekerheid worden geboekt in Nederland, maar worden geannuleerd als een buitenlandse vakantie er toch in zit. Het is een waarschuwing van ABN Amro.

Natasja de Groot (AD) 10 mei 2021

Schaduwvakanties abn vakantie nederland annuleren

Wordt het straks een vakantie in eigen land zoals op dit park in Voorthuizen, of toch een zonvakantie elders in Europa? Foto's: ANP

Een flink aantal Nederlanders heeft de zomervakantie in eigen land al vastgelegd. Volgens data van leverancier van reserveringssystemen Stratech is van de vakantiehuisjes en campings in Nederland al respectievelijk 70 en 63 procent geboekt. Toch denkt de bank dat een deel van die boekers niet zal schromen het verblijf in Nederland te cancelen als het straks toch mogelijk wordt om vakantie in het buitenland te vieren, aldus het AD.

Nederlandse campings en vakantieparken moeten volgens ABN rekening houden met een groot aantal annuleringen. ,,In dat geval kunnen inkomsten weleens flink achterblijven bij de normale verhuur. Om nog maar niet te spreken van het uitblijven van extra omzet uit activiteiten op het vakantiepark als gasten massaal wegblijven”, klinkt het vanuit de bank.

"Onze buurlanden weten ons goed te vinden en veel gasten zijn heel trouw"

Geert Dijks, directeur Hiswa-Recron

Lees ook: Werkgevers proberen ‘stuwmeer aan vakantiedagen’ in te dammen

Corona is geen geldige reden meer voor annulering

Nu hoeven die mogelijke schaduwvakanties niet te leiden tot enorme financiële problemen bij de uitbaters, nuanceert ABN. Het gros van de vakantieparken en campings heeft inmiddels de annuleringsvoorwaarden aanscherpt. Aanbetalingen zijn bijvoorbeeld standaard en zo is corona geen geldige reden meer voor annulering.

Bovendien kunnen zij het opvangen door tijdig in te zetten op het aantrekken van buitenlanders om de huisjes alsnog te verhuren. ,,De kans is groot dat toeristen uit het buitenland deze komende zomer weer graag naar Nederland reizen”, aldus ABN Amro.

Verstandiger om het weekje Griekenland op te schuiven

Directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron, de belangenbehartiger van vele duizenden bedrijven in watersport en recreatie, sluit niet uit dat er mensen zijn die op twee paarden wedden voor hun vakantie, maar verwacht dat de parken en campings daar weinig last van zullen hebben. Afhankelijk van het moment van annulering zijn de kosten 15 tot wel 90 procent van de boekingssom. ,,Ik verwacht mooi weer in Nederland dus dan is het verstandig om het weekje Griekenland maar op te schuiven als de vaccinatiegraad in Europa hoger is. Dat scheelt dubbele kosten", voegt hij eraan toe.

En hij verwacht dat als hier de maatregelen worden versoepeld Duitse en Belgische huurders van vakantiehuisjes, kampeerplaatsen en verhuurjachten graag naar Nederland komen. ,,Onze buurlanden weten ons goed te vinden en veel gasten zijn heel trouw”, vult hij aan.

Lees ook: Tweehonderd boekingen in een paar uur tijd: camperverhuurders doen gouden zaken

'Vakantieparken zullen ramvol zitten'

Ook Laurens Taekema van Parkvakanties.nl, waar grote parken als Landal, Roompot en Center Parcs bij zijn aangesloten, denkt dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. ,,Er zullen vast een paar mensen zijn die dit bedacht hebben, maar die hebben dan wel echt hun best moeten doen. Denk aan voorwaarden van parken uitpluizen, alles goed timen met boekingsdata en dergelijke.”

Bovendien valt er bij sommige vakantieparken helemaal niet te annuleren en kun je alleen omboeken, benadrukt hij. Hij verwacht dat de vakantieparken deze zomer hoe dan ook ‘ramvol’ zullen zitten. ,,Voornamelijk met Nederlanders, maar als de regels wat versoepeld worden dan ook zeker met een substantiële groep Duitsers en Belgen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws