Nieuws Toerisme

ANVR furieus over strenge reisadviezen: 'Dit werpt alleen maar onnodige reisbarrières op'

De strenge reisadviezen van de overheid zijn achterhaald en de aanscherping ervan heeft tot woede in de reissector geleid. Zeker omdat het ziektebeeld bij de omikronvariant van het coronavirus milder lijkt. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR moet het 'nieuwe fenomeen' daarom niet met 'oude maatregelen' worden bestreden.

Redactie/ANP 7 februari 2022

Jongeren boosterprik

De reissector vindt dat boosterprikken voor jongeren toegestaan moeten worden. Foto: ANP

Het kabinet verscherpte eerder de reisadviezen voor een dozijn landen, waaronder Turkije, Tunesië en Suriname. De reisbranche is verbijsterd en furieus. Volgens Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, is daarvoor totaal geen begrip in de sector. Volgens hem worden al bijna twee jaar geen reizen uitgevoerd naar bestemmingen buiten de Europese Unie.

,,De minder ziekmakende omikron is overal waardoor het geen zin meer heeft reisbeperkingen op te leggen", aldus Oostdam. Hij wijst daarbij op internationale onderzoeken en bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese gezondheidsorganisatie. De ANVR wijst ook naar de versoepelingen die buurlanden van Nederland doorvoeren.

Lees ook: Reissector ziet boekingen voor verre reizen toenemen

Reissector tegen politiek Den Haag: 'kijk nog eens goed naar de reisadviezen'

Verder voegt het 'drempelverhogende testen' bij terugkeer naar Nederland in de ogen van Oostdam niets toe als je al gevaccineerd bent. ,,Dit werpt alleen maar onnodige reisbarrières op, zowel voor de zakenreiziger als de vakantieganger."

De reissector dringt er bij de overheid op aan nog eens goed naar de reisadviezen te kijken. Ook omdat toegezegd zou zijn dat de oranje adviezen die standaard golden voor landen buiten de EU op korte termijn zouden worden aangepast.

''Drempelverhogende testen werpen alleen maar onnodige reisbarrières op, zowel voor de zakenreiziger als de vakantieganger''

Frank Oostdam, voorzitter ANVR

ANVR-voorman Frank Oostdam. Foto: Rob Voss

ANVR wil dat boosterprikken voor jongeren toegestaan worden

Verder zouden boosterprikken voor jongeren toegestaan moeten worden. Dit omdat de booster in verschillende landen een vereiste is om bijvoorbeeld toegang te kunnen krijgen tot een museum of de horeca. Dat dit nu nog niet mogelijk is, zou met name school- en studiereizen verpesten van vele jongeren. Volgens de ANVR zouden jongeren zelf moeten kunnen kiezen voor het al dan niet halen van een boosterprik.

Lees ook: Lichtpunt voor reissector: aantal boekingen soms al groter dan voor de crisis

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws