Nieuws Toerisme

Je (bestel)auto ombouwen tot camper? Hier moet je op letten

Campers zijn populairder dan ooit. Natuurlijk kun je voor tienduizenden euro's een luxe nieuwe camper kopen, maar ook op de occasionmarkt is er een breed aanbod. Verder kun je zelf nog een (bestel)auto omtoveren tot camper en ook tegen lagere kosten rijden. Waar moet je in dat geval op letten?

Nu.nl 17 augustus 2021

Camper kamperen bestebus bestel auto ombouwen volkswagen fiat mercedes vakantie

(Bestel)auto ombouwen tot camper? Voor je aan de slag gaat, is het handig je goed te laten informeren aan welke eisen je moet voldoen. Foto: Shutterstock

Nederlanders hebben door de coronacrisis de caravans en kampeerwagens massaal omarmd. Vorig jaar werden al verkooprecords gebroken en die trend zet ook dit jaar door. Tot en met juli werden bijna negenduizend nieuwe caravans en campers verkocht, blijkt uit cijfers van BOVAG, Kampeer- en Caravan Industrie (KCI) en RDC.

Lees ook: Tweehonderd boekingen in een paar uur tijd: camperverhuurders doen gouden zaken

Dit jaar zijn tot dusver 6.594 fonkelnieuwe caravans en 2.394 kampeerwagens verkocht. ,,Dat zijn er op een haar na evenveel als in heel 2020, wat al een recordjaar voor kampeerwagens was", zei Tom Huyskens van BOVAG vorige week tegen NU.nl.

Bestelbus vaak het beste uitgangspunt: denk Volkswagen Transporter en Fiat Ducato

Wie weet overweeg je zelf ook wel de aanschaf van een camper. Wil je het goedkoop houden en tegelijkertijd je eigen creativiteit en handigheid inzetten, dan is het zelf ombouwen van een auto tot camper wellicht een leuk plan.

Het begint natuurlijk met de keuze voor een geschikte basis. Een bestelbus is vaak het beste uitgangspunt. Denk daarbij aan een gebruikte Ford Transit, Volkswagen Transporter, Fiat Ducato of Mercedes-Benz Sprinter. Deze busjes zijn immers vaak de basis van voertuigen die vanuit de fabriek al als camper verkocht worden. Een compacter bestelbusje, bijvoorbeeld een Renault Kangoo of Peugeot Partner, is ook een optie. Bedenk wel dat het allemaal een stuk primitiever zal worden. Daarnaast wordt het mogelijk lastiger aan de eisen te voldoen die de RDW stelt om een auto als camper te kunnen registreren.

"Bedenk dat het allemaal een stuk primitiever zal worden. Daarnaast wordt het mogelijk lastiger aan de eisen te voldoen die de RDW stelt om een auto als camper te registreren"

Belastingdienst stelt harde eisen aan de inrichting van een camper

De Belastingdienst stelt dat een camper binnenin ,,een rechthoekig blok moet kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 centimeter over een lengte van minimaal 200 centimeter en over een breedte van minimaal 90 centimeter." Ook omschrijft de dienst precies wat ze met binnenin bedoelt: ,,De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan."

In het geval van een klein busje moet je dan dus al snel werken met een uitklapbaar dak, waarbij geldt dat met het dak ingeklapt er alsnog 130 centimeter hoogte aan ruimte moet zijn. Ook aan de inrichting worden harde eisen gesteld. Zo moet er een te bevestigen tafel in de camper aanwezig zijn. Daarnaast moeten er voor minimaal twee personen slaapplaatsen te realiseren zijn, zonder de zitplaatsen van bestuurder en bijrijder op te offeren. Een tweepersoons bed moet een minimale lengte van 180 centimeter en een breedte van 110 centimeter hebben. Twee afzonderlijke slaapplekken moeten allebei tenminste 180 centimeter lang en 60 centimeter breed zijn. Tevens dienen er ten minste twee "vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten" te zijn.

Je eigen creativiteit en handigheid inzetten? Dan is het zelf ombouwen van een auto tot camper wellicht een leuk plan. Foto: Autoweek

Eisen minder streng voor campers van voor 1 mei 2002

Het lastigste te realiseren is wellicht het keukentje. Er moet namelijk een vast keukenblok gemonteerd zijn van tenminste 60 centimeter hoog, waarin je niet alleen een watervoorziening met spoelbak, kraan en afvoer aantreft, maar ook een vaste kookgelegenheid in de vorm van bijvoorbeeld een gasstel of een magnetron.

Overigens zijn de eisen minder streng voor campers die voor 1 mei 2002 al als zodanig geregistreerd stonden. Meer over de eisen lees je op de website van de Belastingdienst.

Lees ook: Karin Veldhuizen durft het met haar watersportcamping anders te doen (mét succes)

Zorg ervoor dat de camper voldoende geventileerd kan worden

Een houten raamwerk vormt doorgaans de basis voor een afgetimmerde ruimte waar je later je bagage en camperbenodigdheden (bijvoorbeeld ook het bed zelf) in kunt opbergen. De opening(en) van deze ruimte kun je bijvoorbeeld achteraan maken, zodat je er bij het openen van de achterklep toegang toe krijgt. Op deze opbouw leg je vervolgens de matjes of het matras waarop je slaapt.

Als je er de ruimte voor hebt, kun je het middelste deel van de vloer vrijhouden, zodat er twee afzonderlijke verhogingen langs de wanden van de camper ontstaan waarop je kunt slapen maar ook tegenover elkaar op kunt zitten met wellicht een opklaptafel ertussen. Als je er de auto voor hebt, is het eventueel ook nog een optie om de slaapplaatsen op het dak te realiseren in een (al dan niet aanwezige) dakverhoging.

Lees ook: Europa roompottiseert: vakantiepark als succesrijk Nederlands exportproduct

De keuken kun je op tal van manieren realiseren, bijvoorbeeld met een standaard gasstel voor op de camping, bevestigd op een hangend werkblad (op minimaal 60 centimeter hoogte) en een simpel kraantje dat op een watertankje is aangesloten.

Zorg ervoor dat de camper voldoende geventileerd kan worden - vooral voor je eigen veiligheid - en dat het water vanuit de spoelbak afgevoerd kan worden. Daarbij moet er waarschijnlijk ergens de zaag gezet worden in de carrosserie. Dan is het van groot belang om de randen goed af te werken en preventief te behandelen tegen roestvorming.

Als de RDW de camper niet veilig vindt, kun je naar huis

Als je het idee hebt dat je alles gedaan hebt om je camper als zodanig te registreren, kun je ermee naar de RDW. Daar wordt de auto gekeurd en gecontroleerd. Let erop dat ook de veiligheid van het geheel gecontroleerd wordt. Als men de camper niet veilig vindt om in te verblijven en slapen, vis je alsnog achter het net. Ook als het voertuig aan alle eisen voldoet.

Is de keuring geslaagd, dan kun je de Belastingdienst verzoeken voor de auto een 'bijzonder tarief' te rekenen bij de motorrijtuigenbelasting. Dan moet je ook nog een keer met foto's kunnen aantonen dat je camper aan de eisen voldoet.

Wanneer alles geregeld is, betaal je voor je camper geen provinciale opcenten en brandstoftoeslag. Fijnstoftoeslag kan nog wel van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie ook op AutoWeek.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws