Nieuws Toerisme

Feyenoord-fan Jorik heeft een reisbureau in... finalestad Tirana

Jorik Nijdam waant zich deze week even de populairste inwoner van Albanië. Hij heeft een reisbureau in Tirana en is Feyenoorder, dus zijn vrienden hopen allemaal dat hij een kaartje voor de finale kan regelen. Dát kan hij niet beloven, maar voor een reisadvies kan iedereen bij hem terecht.

Sander van Mersbergen 7 mei 2022

Conference league finale feyenoord tirana stadion albanie

Het stadion in Tirana, Albanië, waar Feyenoord de finale van de Conference League gaat spelen. Foto: Shutterstock.

Als we Jorik (34) bellen staat hij toevallig net in de Feyenoord-fanshop in Spijkenisse. ,,We zijn even in Nederland, en mijn vrouw Blerina wilde een Feyenoord-shirtje hebben. Zij is Albanese. We hebben gisteren hier de wedstrijd gekeken. Echt superleuk dat ze de finale gehaald hebben!”, vertelt hij op AD.nl.

Voordat er ook maar een bal getrapt was in de Conference League, was het duidelijk dat de finale gespeeld zou worden in het Air Albania Stadion in Tirana, de plaats waar Jorik al een jaar of tien woont. Toen leek het nog onwaarschijnlijk dat ‘zijn’ Feyenoord een van de twee finalisten zou zijn. ,,Ik ben al van kinds af aan supporter. Elke keer dat ze een ronde verder kwamen, zat ik te hopen. En sinds gisteren is het echt zover. Yes, yes, yes!”

'We stellen rondreizen samen, fly-drives, regelen accommodaties, doen familiereizen, bedrijfsuitjes, van alles. Albanië is superdivers'

Dat Jorik in het land op de zuidelijke Balkan woont, is overigens puur toeval. ,,Ik heb toerisme gestudeerd, woonde in Praag en wilde ergens anders heen. Toen pakte ik er een lijst met landen bij. Albanië stond redelijk bovenaan, na Afghanistan. Het leek me interessant, dus ik heb een mailtje gestuurd naar een bedrijf en korte tijd later had ik een baan in de toeristische sector. Ik was van plan maar even te blijven, maar ik kwam daar mijn vrouw tegen en nu woon ik er dus nog steeds.”

Eigen reisbureau: Albania2Go

Inmiddels heeft Nijdam een eigen reisbureau, Albania2Go. ,,We stellen rondreizen samen, fly-drives, regelen accommodaties, doen familiereizen, bedrijfsuitjes, van alles. Albanië is superdivers. In het noorden heb je de Alpen en waan je je in Oostenrijk of Zwitserland, in het zuiden de Rivièra, dan heb je het gevoel dat je in Griekenland bent.”

Jorik Nijdam, woonachtig in Albanië, met daar zijn eigen reisbureau: Albania2Go.

Feyenoord-fans: het is 24 uur rijden naar Tirana

De meeste Feyenoord-fans hebben daar geen boodschap aan. Die willen naar Tirana! Als geen ander weet Jorik hoe je daar naartoe reizen. ,,Het vliegtuig is de snelste manier. Vanuit Eindhoven kun je direct op Tirana vliegen. Vanuit Amsterdam kan het met een overstap in Wenen of Belgrado, dat is ook prima te doen.”

Mensen die geen ticket meer kunnen vinden, of gewoon van avontuur houden, kunnen ook voor een alternatief kiezen. ,,Wij gaan zelf bijvoorbeeld met de auto. Mijn vrouw vliegt niet, namelijk. We rijden naar Ancona in Italië, en vanaf daar gaan we met de boot naar Dürres, een havenstad op een half uurtje van Tirana.”

Fans die voor deze optie kiezen doen er verstandig aan om flink wat tijd uit te trekken. Het is bijna zestien uur rijden naar Ancona. ,,Vervolgens rijd je daar de boot op, die vertrekt om 19.00 uur. Om 09.00 uur vaar je Dürres binnen. Dat is ideaal, je kunt slapen op de boot en hebt daar een eigen coupé.”

Rechtstreeks naar Tirana rijden, dat kan natuurlijk ook. Volgens Google kost dat 24 uur aan zuivere rijtijd, via onder meer Slovenië, Kroatië en Montenegro. Treinverbindingen zijn niet van dien aard dat ze echt een serieuze optie zijn en ook de internationale busverbindingen zijn op zijn best matig.

'Ik heb mijn contact op de UEFA wel verzocht om mij voor tien kaartjes op de lijst te laten zetten. Het is nog even afwachten of dat lukt'

Ook JustEat schakelde reisbureau Jorik in

Voordat Feyenoord de finale bereikte, was Jorik al verzekerd van een plaats in het stadion. ,,Ik begeleid mensen van JustEat, die sponsoren het toernooi. Voor hen heb ik hotelkamers geregeld, in de buurt van het vliegveld.”

Volgens Jorik telt Tirana voldoende hotelkamers. ,,Ook in de directe omgeving van het stadion zitten goede hotels. Ik denk dat de stad er wel op berekend is. Tirana is verder geen hele bijzondere stad. Er is weinig te zien, maar het is wel gezellig. En het eten en drinken zijn er voor Nederlandse begrippen heel goedkoop. Ook belangrijk, haha.”

Kaartjes voor de finale Conference League

De laatste dagen kreeg Jorik regelmatig berichten van vrienden uit Nederland, of hij niet een kaartje voor hen kon regelen. Dat kan hij niet garanderen. ,,Ik heb mijn contact op de UEFA wel verzocht om mij voor tien kaartjes op de lijst te laten zetten. Het is nog even afwachten of dat lukt.”

Het centrum van Tirana, de hoofdstad van Albanië, waar Feyenoord de finale van de Conference League gaat spelen. Foto: Shutterstock.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws