Nieuws Toerisme

Reisbranche start zelf platform voor reisadviezen: 'Overheid doet niks met onze kritiek'

De reisbranche komt met een eigen platform voor reisadviezen. Op reisadvies.nu kunnen reizigers informatie vinden die is samengesteld uit diverse bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en wetenschappelijk instituut Johns Hopkins, dat besmettingsdata wereldwijd bijhoudt.

Redactie/ANP 20 december 2021

Reizigers schiphol kersboom mondkapjes code oranje

Reizigers op Schiphol. Reisadvies.nu baseert zich op veiligheidsadviezen van internationale overheden van andere landen. Foto: ANP

Reisadvies.nu baseert zich ook op de veiligheidsadviezen van internationale overheden van andere landen en inreisinformatie van luchtvaartmaatschappij KLM en IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart. De website publiceert daarnaast ervaringen van reizigers via een soort recensiemodel, net als informatie van andere reisorganisaties en lokale autoriteiten. Ook geeft de website tips over reisverzekeringen.

,,Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan", zegt initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven van reisorganisatie Voja Travel. ,,We vinden het belangrijk dat de reiziger zelf een afweging maakt.''

,,Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan. We vinden het belangrijk dat de reiziger zelf een afweging maakt''

Joshua van Eijndhoven, initiatiefnemer platform

81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen sloten zich al aan

Reisadvies.nu zegt landen pas een geel reisadvies te geven na vier voorwaarden: als duidelijk is dat je 'veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties', dat mensen er verzekerd op reis naartoe kunnen, dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming en dat kwetsbare groepen in het land beschermd zijn door vaccinatie.

In totaal hebben 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren, zich bij het initiatief aangesloten. Grote reisorganisaties zoals de ANWB, Corendon en TUI, hebben zich niet aangesloten, maar Van Eijndhoven hoopt daar wel op. De 81 organisaties verloren begin december een kort geding, waarin ze eisten dat de Nederlandse overheid de reisadviezen voor buiten de EU zou aanpassen.

Lees ook: Kleine reisorganisaties boos: 'Overheid moet zelf beter informeren over reizen'

Ministerie: website reisbranche geen vervanger officiële adviezen

Dat de reisbranche met eigen adviezen komt, staat de sector vrij, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie tegen het ANP. Er moet wel een duidelijk verschil zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement "niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt".

Het ministerie zegt dat het verder aan de reiziger zelf is "om een afweging te maken, ook in het licht van de huidige ontwikkelingen" rondom de besmettelijke coronavariant omikron.

Reisbranche moet reizigers beter informeren over risico's gebieden met oranje reisadvies

Waakhond Autoriteit Consument en Markt besloot onlangs dat de reisbranche reizigers beter moet informeren over risico's in gebieden met een oranje reisadvies. Reisadvies.nu voorziet in deze behoefte, zegt Van Eijndhoven. De website, die de blauwe kleur heeft van Voja Travel, lijkt qua opmaak op de Nederlandse overheidswebsite. Volgens Van Eijndhoven staat er duidelijk genoeg op de pagina dat het gaat om reisadvies 'voor en door reizigers'.

Lees ook: Reisorganisaties moeten risico's code oranje beter uitleggen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws