Nieuws Toerisme

Reis- en toeristenbureaus hebben handen vol aan vragen vakantiegangers

Het begin van de schoolvakantie in Midden-Nederland gaat gepaard met volop stress. Want kunnen buitenlandse reizen wel doorgaan, nu corona weer om zich heen grijpt en reizen naar steeds meer landen wordt afgeraden? Bij reis- en toeristenbureaus regent het vragen. En ook de buitenlandse toerist snakt naar informatie.

Marco Gerling (AD) 20 juli 2021

Utrecht vvv toeristen ingang

Ook bij de VVV in Utrecht is het druk. De coronaregels blijken verwarrend. Foto: AD

Of de Dom toegankelijk is, klinkt het in gebrekkig Engels. De VVV-medewerkster met rode polo bevestigt dat een bezoek mogelijk is en voegt toe dat de rondleiding later deze zaterdagmiddag onder haar leiding staat. Tevreden glimlachend vertrekken de toeristen, bij de balie staan alweer de volgende bezoekers te popelen.

Het is druk bij de lokale VVV, pal naast de Dom in Utrecht, zo meldt het AD. Niet zo druk als voor de coronacrisis, maar wel veel drukker dan enkele weken geleden. Binnen ervaren medewerkers dat buitenlandse toeristen Utrecht ondanks de pandemie weer steeds beter weten te vinden.

Lees ook: Nederland donkerrood op coronakaart: slecht nieuws reisbranche

Veel reizigers hebben stress voor vertrek en willen uitleg over vakantiesituatie

Vragen gaan bijvoorbeeld over reserveren bij restaurants en over wat er zoal te doen is in de omgeving. Tot hun opluchting kunnen ze bij de VVV dan ook weer verwijzen naar musea: het aanbod aan uitjes is sinds vorige maand fors toegenomen. En natuurlijk is met de lift de Dom op eveneens populair.

Nee, hier geen gesprekken over vliegtickets, buitenlandse regels, kleurcode oranje of coronatesten voor de reis. Daar gaat het vandaag juist wél over bij lokale reisbureaus. Want veel reizigers hebben stress voor hun vertrek en willen uitleg over hun vakantiesituatie.

''Waar het in mei en juni nog wat stiller was, is nu te merken dat het seizoen echt begonnen is. Fietsroutes en stadswandelingen zijn erg in trek''

Susanne Pieren, Utrecht Marketing

TUI heeft amper plek: run op vakanties naar ABC-eilanden en Griekenland enorm

Medewerkster Daisy van reisbureau TUI legt in de winkel aan het Vredenburg uit dat Griekenland standaard pas rond middernacht voor vertrek de verplichte QR-toegangscode mailt. En dat leidt tot veel vragen. Net zoals er zorgen zijn over eventueel positieve testen voorafgaand aan vertrek.

De zorgen leveren veel aanloop naar de winkel op, waarbij vakantiegangers van alle leeftijden om hulp vragen. Of langskomen om hun oorspronkelijk vakantie naar bijvoorbeeld de inmiddels oranje gekleurde Balearen of Canarische Eilanden om te boeken. Maar de run op vakanties naar de ABC-eilanden en Griekenland is inmiddels zó groot, dat bij TUI nauwelijks nog plek is.

Veel reizen leveren extra werk op vanwege afgelasting en terugbetaling

Ook verderop, aan de Rijnlaan, volop binnenwandelend bezoek met vragen. Ze merken hier bij TravelXL Emvee ook de stress onder toeristen die naar het buitenland willen. Zelfs mensen die helemaal niet bij hen geboekt hebben bellen op met vragen, zegt medewerkster Kim.

Veel reizen leveren extra werk op, met niet zelden alsnog afgelasting en terugbetaling als eindresultaat. In vergelijking met de zomer van 2019 (voor corona) ligt het percentage geboekte verre reizen nu op nog geen kwart.

Lees ook: Vakantie, tijd voor reflectie: maar waarom eigenlijk?

Effect van twijfel rond buitenlandse maatregelen: binnenlands toerisme trekt heel erg aan

Nasera Elfring van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei merkt het effect van al die twijfel rond buitenlandse maatregelen: binnenlands toerisme trekt heel erg aan. Vakantieparken in de regio zitten zo goed als vol en ook hotels zoals Figi in Zeist zijn populair. Mede doordat er met Huis Doorn, het Nationaal Militair Museum en het Nationaal Bomenmuseum veel te beleven valt.

Ondanks de toename van buitenlandse toeristen zijn ook Nederlanders welkom, benadrukken ze bij de Utrechtse VVV. Susanne Pieren van Utrecht Marketing: ,,Waar het in mei en juni nog wat stiller was, is nu te merken dat het seizoen echt begonnen is. Fietsroutes en stadswandelingen zijn erg in trek. Onze bezoekers nu zijn vooral dagjesmensen uit Nederland."

Lees ook: Code rood: vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws