Podcast De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Dezogenaamdepodcast tui 3

Frans Leenaars van TUI (links) legt in gesprek met presentator Floris Hülsmann uit waar de naam precies vandaan komt.

Van onze redactie 10 januari 2023

De Zogenaamde Podcast begint met een duik in het verleden. Want TUI is eigenlijk nog maar zeer recent een bekende naam in de Nederlandse reisbranche. TUI zelf komt oorspronkelijk uit Duitsland, zo vertelt Frans Leenaars. De naam is een afkorting van Touristik Union International. ,,Gelukkig gebruiken we dat nooit. Dat klinkt natuurlijk helemaal niet, dus het is TUI. Dat is een lekkere naam: het klinkt anders en het staat eigenlijk nergens voor, dus je kunt het helemaal claimen.”

Verschillende overnames gaven TUI een sterke positie in de Nederlandse reismarkt vanaf pakweg het jaar 2000, maar pas in 2015 werd de naam in Nederland in gebruik genomen. Voor dat jaar zorgden verschillende klassieke merken voor het marktaandeel. Wie is er niet op vakantie gegaan met Arke, Holland International of Kras Vakanties?

"TUI is een lekkere naam: het klinkt anders en het staat eigenlijk nergens voor, dus je kunt het helemaal claimen"

Toe-Wie, dus niet Tui of T-U-I

Wel is er in De Zogenaamde Podcast wat verwarring over de precieze uitspraak. Floris Hülsmann weet er als naamexpert natuurlijk het fijne van. ,,Het is Toe-Wie. Ik spreek het natuurlijk zo uit omdat ik het heel vaak gehoord heb, want reclame maken kunnen jullie erg goed. Maar het is niet de Tui of T-U-I. Iedereen zegt heel braaf TUI.”

Lees ook: Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit

In de podcast gaan de gesprekspartners in op het ontstaan van het logo. Leenaars vertelt dat het is ontworpen door een stagiair en dat het vervolgens door het hele bedrijf is omarmd. Hij vertelt ook waar het voor staat. Het is zo'n typisch geval van Cruyffiaanse logica: je gaat het pas zien als je het doorhebt. En wie de podcast heeft geluisterd, herkent het daarna meteen.

Floris ziet er ook een glimlach in, een verwijzing naar de claim die TUI jarenlang hanteerde: Discover your smile. ,,Nou, da's inderdaad ook wat we doen. Je wordt je beste ik weer. Overigens hebben we sinds vorige zomercampagne een nieuwe slogan: Live happy.”

Lees ook: Het verhaal achter de naam Innocent: 'Het zegt alles, maar vergt ook uitleg'

Na twee jaar corona werd het pas in 2022 weer normaal

Leuk om te vertellen is volgens Frans Leenaars ook dat de afkorting TUI ook wordt gebruikt om de kernwaarden van het bedrijf weer te geven. ,,Die zijn trusted, unique en inspiring. Betrouwbaar, ik denk dat je je daar wel wat bij kunt voorstellen. Unique is tweeledig: we geven een unieke ervaring en we maken producten uniek voor iedere klant. En we inspireren natuurlijk mensen om op reis te gaan en dingen te beleven.”

In de podcast praten de beide gesprekspartners ook over de hectische jaren die TUI achter de rug heeft. ,,Ja, corona. We dachten even dat het bij ons wel droog zouden houden. Maar dat bleek niet zo te zijn. Toen zijn we keihard aan de slag gegaan. Eerst om onze gasten weer naar huis te halen toen alles op slot ging. Want dat is natuurlijk wel een verplichting die je hebt als touroperator. Ook zijn we de overheid gaan helpen met het terughalen van Nederlanders en Belgen die niet via ons in het buitenland zaten.”

Lees ook: Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Daarna werd het wonden likken, aldus Leenaars. ,,Pas in week 7 van 2022 werd het weer een beetje normaal. We hebben een hele mooie zomer gehad qua verkoop. Mensen wilden weg, mensen hadden gespaard, ze waren bereid om uit te geven.”

De rol van acteur Frank Lammers

De nabije toekomst lacht TUI tegemoet. ,,De winter kwam aarzelend op gang,” zegt Leenaars eerst, ,,maar inmiddels zien we een enorme, enorme verkoop. Mensen willen weg, op reis.”

In de podcast praten Floris en Frans verder over de verschillende submerken die TUI voert, over de verschillen in cultuur tussen de landen waarin TUI actief is en het belang van acteur Frank Lammers in de ontwikkeling van het merk. Wat die rol precies is, hoor je natuurlijk in deze aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Benieuwd naar het complete verhaal achter TUI? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

Lees ook: Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details