Nieuws Corona

Tweeduizend ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen onbereikbaar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft moeite met het terugvorderen van te veel betaalde coronasteun van ongeveer tweeduizend ondernemers. Zij reageren niet op mails, brieven of belpogingen over het geld. De uitvoeringsorganisatie draagt de vorderingen dit jaar over aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Van onze redactie 27 september 2022

Corona TVL loonsteun vaste lasten bedirjven terugbetalen RVO onvindbaar

Foto: Shutterstock

De RVO was tijdens de coronacrisis verantwoordelijk voor de uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die veel omzet verloren door lockdowns kregen daarbij een deel van de vaste lasten vergoed door de overheid.

Lees ook: Kabinet Rutte: mogelijk toch coronapas voor horeca en recreatie

Voor 407 miljoen aan terugbetaalverzoeken open

Van de 420.000 bedrijven die deze financiële hulp kregen, moeten zo'n 55.000 geld terugbetalen omdat hun daadwerkelijke omzetverlies lager uitviel dan vooraf geraamd. De RVO zegt ondernemers die steun moeten terugbetalen minimaal zes keer te benaderen voordat de vordering wordt overgedragen aan het CJIB. Ondernemers die het geëiste bedrag niet direct kunnen terugbetalen, hebben de mogelijkheid om een betaalregeling af te spreken.

Met de tweeduizend vorderingen die naar het incassobureau gaan, is een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. In totaal staan er nog 31.387 terugbetaalverzoeken van de RVO open, voor een bedrag van 407,9 miljoen euro. Er zijn 15.700 betalingsregelingen afgesproken voor een bedrag van 180 miljoen euro.

Lees ook: Minister Adriaansens over coronawinter: ‘Verwacht dat we heel eind komen met lichtere maatregelen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws