Blog Fenna de Man

Hoe jouw onderneming kan blijven groeien tijdens arbeidskrapte

Je kunt er als ondernemer niet omheen, de onrust op de arbeidsmarkt. Als we daar de eventuele bezinning tijdens de zomervakantie bij optellen, zakt de moed wellicht nog verder in je slippers. Zie het als een kans, want de arbeidskrapte verplicht ons om de bedrijfsvoering nog eens goed onder de loep te nemen, aldus expert Fenna de Man in haar eerste blog voor De Ondernemer.

Fenna de Man 9 augustus 2023

Personeel groei krapte arbeidsmarkt

Beeld: Shutterstock

Fenna de Man

Communicatie- en internal branding-expert, oprichter BE’

Fenna de Man is een communicatie & internal branding expert met een bijzondere focus op gedrag en cultuur. Vanuit haar bedrijf BE’ adviseert zij organisaties over het ‘vereerlijken’ van de communicatie, zodat ze kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van (potentiële) medewerkers en klanten. Fenna begeleidt organisaties om vanuit hun waarden te communiceren, zodat de geloofwaardigheid én het vertrouwen toenemen. Medewerkers voelen zich meer betrokken en klanten zijn loyaler, omdat ze gewoonweg krijgen wat zij verwachten. In een tijd waarin het ene aanbod nog mooier is dan het andere, is dat een grote uitdaging.

Het gaat niet alleen over wat we deze week of volgende maand efficiënter kunnen doen, maar een langetermijnstrategie gericht op het bereiken van de missie en doelstellingen.

We focussen ons op wat er eigenlijk niet écht toe doet

Workations, steeds frequentere borrels en geld toe krijgen als je een nieuwe collega aandraagt. We gaan steeds verder om medewerkers te binden. Deze goedbedoelde nice-to-haves plus een mooi salaris zijn belangrijk in de keuze voor een werkgever, maar zijn dit de doorslaggevende factoren om je voor lange tijd gelukkig te voelen? Jaren geleden wellicht wel, maar zeker nu de jongere generaties een steeds groter deel van het personeelsbestand beslaan, moeten we bekijken wat hen voldoening geeft en waar ze dus écht gelukkig van worden.

''Trouw blijven aan je waarden is niet alleen van cruciaal belang in een huwelijk, in een zakelijke verbintenis word je ook steeds meer gespiegeld en afgerekend op je gedrag''

Vooral Gen Z (geboren tussen 1997-2012), maar ook een behoorlijke groep Millennials (geboren tussen 1980-1996) kijkt op een andere manier naar producten of diensten, maar zeker ook naar hun (potentiële) werkgever. Ze zijn namelijk een stuk zelfbewuster dan de generaties ervoor. Ze weten heel goed waar ze voor staan en waar ze een bijdrage aan willen leveren. Belangrijker nog: ze weten heel goed binnen welke waarden zij hun doelen willen bereiken.

Gebakken lucht verkopen is niet meer van deze tijd

Uit een recent onderzoek in de VS en het VK blijkt dat 'de helft van de werknemers ontslag overweegt omdat eigen waarden niet matchen met die van hun bedrijf'. Nood is al helemaal aan de man als de organisatie beweert voor een bepaalde waarde te staan, maar zich daar niet naar gedraagt.

Werkgeluk heeft dus steeds meer te maken met intrinsieke verbondenheid met de missie van het bedrijf en dan vooral met het gedrag dat zij daarbij verwachten. Gedraagt het bedrijf zich niet zoals het zich profileert? Dan zijn er genoeg andere bedrijven die jouw medewerkers verleiden met (te) mooie beloftes. Trouw blijven aan je waarden is niet alleen van cruciaal belang in een huwelijk, in een zakelijke verbintenis word je ook steeds meer gespiegeld en afgerekend op je gedrag. ‘Gebakken lucht’ verkopen is dus echt niet meer van deze tijd, doen wat je hebt beloofd wel!

Lees ook: Alex Groeneveld (Randstad) pleit voor herwaardering vakmanschap op krappe arbeidsmarkt

Het lijkt heel simpel; doen wat je de ander belooft, maar waarom ervaren we dat niet altijd? Met deze 5 tips creëer je een basis die zorgt voor vertrouwen bij je medewerkers en klanten. Ze voelen namelijk dat je doet wat je ze hebt beloofd: de basis voor gezonde groei!

1: ontdek jouw unieke merkverhaal

Het unieke aan jouw merkverhaal kan bijvoorbeeld zijn dat je er alles aan doet om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu en dat je daar het liefste samenwerkingen voor aangaat om de impact te vergroten. Stel een representatieve groep samen: een mix van medewerkers in verschillende functies en leeftijdscategorieën. Geef samen woorden en betekenis aan het gedrag van jullie organisatie. Door je niet te beperken tot directie en management, krijg je de echte identiteit op papier.

2: lanceer je merkverhaal eerst intern

Deel het merkverhaal eerst met alle medewerkers en zoek samen de grenzen op van elke waarde. In dit geval spreek je naar elkaar uit welk gedrag je wel (en niet) vindt passen bij een duurzame onderneming die graag de samenwerking opzoekt. Iedereen is anders en mag dus zijn eigen ‘swung’ geven aan de manier waarop je dat doet. Als de kaders maar duidelijk zijn, zodat iedereen vanuit dezelfde intentie handelt.

Lees ook: Max (21) lost eigenhandig personeelstekorten in Rotterdamse haven op

3: ‘leef’ naar de belofte

Gedraag je naar wie je zegt te zijn: goed voor het milieu en een echte teamplayer. Dus geen milieuvervuilend wagenpark en solo-acties waar de rest van de organisatie niet van op de hoogte is. Het zit ‘m niet alleen in de communicatie, pas vooral ook je processen en beleid aan op je waarden. Het is namelijk een belofte aan medewerkers en klanten waar ze jou onbewust op spiegelen, in alles dat ze ervaren.

4: verspreid en verleid met jouw unieke merkverhaal

Laat jouw unieke identiteit spreken in vacatureteksten en andere externe communicatie. Potentiële medewerkers en klanten die een bijdrage willen leveren aan een schoner milieu én dat het liefste niet alleen doen maar samen, zullen zich aangetrokken voelen en sneller voor jou kiezen. Ze voelen zich intrinsiek verbonden met de kern van jouw bedrijf, niet per se met de leuke extra’s die tijdelijk hun (werk)leven verrijken.

''Zie je dat een collega voor eigen succes gaat ten koste van het grotere geheel? Ga het gesprek aan en spiegel het gedrag aan de waarden''

5: blijf elkaar spiegelen

Wil je langdurig met elkaar een relatie aangaan? Dan is het algemeen bekend dat je met elkaar moet blijven praten. Niet alleen tijdens de geijkte momenten zoals een beoordelingsgesprek, maar spreek af dat je elkaar mag spiegelen op ‘merk- waardig’ gedrag wanneer nodig. Zie je dat een collega voor eigen succes gaat ten koste van het grotere geheel? Ga het gesprek aan en spiegel het gedrag aan de waarden. Dit kan van collega tot collega, gewoon op een laagdrempelige manier. Je geeft de ander een inzicht hoe je samen de organisatiedoelen kunt bereiken, zonder te klagen bij de baas. Het recept voor het vergroten van leiderschap en samenhorigheid.

Betekent dit dat je minder moet kijken naar wat de markt vraagt?

Absoluut niet! Ondernemen blijft een spel tussen vraag en aanbod. De huidige markt, waar vaak niet het gebrek aan klanten maar aan personeel het probleem is, vraagt om investering in lange termijn relaties. De basis van lange termijn relaties is vertrouwen. Het is algemeen bekend dat je vertrouwen moet verdienen en dat kan alleen maar door trouw te blijven aan je beloftes!

Lees ook: Werkgever heeft steeds minder te eisen: macht ligt door krapte arbeidsmarkt meer en meer bij werknemer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws