Nieuws Financiën

Minister Adriaansens wil financieringshub voor mkb à la British Business Bank

EZK-minister Micky Adriaansens gaat het mkb ondersteunen met een centrale financieringshub. Dat meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel is ondernemers te helpen bij financieringsvraagstukken. Hiervoor wordt het non-profit platform Passend Financieren van Stichting MKB Financiering ingezet.

Van onze redactie 11 april 2023

Micky Adriaansens Minister EZ

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil Passend Financieren van Stichting MKB Financiering verder uitbouwen. Foto: Archief

Adriaansens (VVD) laat zich inspireren door de British Business Bank (BBB). ‘BBB bundelt publieke financiering op één plek en ziet toe dat banken goed naar alternatieve financiers doorverwijzen', aldus de minister in haar brief.

Het doel van het beoogde financieringsplatform is, dat ondernemers informatie en een matchingtool voor passende financieringsvormen vinden. Het overzicht van partijen die deze vorm aanbieden, zowel publiek als privaat, moet objectief zijn. Voor ondernemers met behoefte aan maatwerk staan er ook persoonlijk adviseurs op het platform.

Lees ook: Drie politici, drie stellingen: duurzaamheid, arbeidsmarkt, mkb-bank

Adriaansens: ‘De hub wordt geen overheidsloket, maar een publiek-private samenwerking die op afstand van de overheid staat en kan doorgroeien naar hét centrale punt om passende financiering te vinden. Het is daarbij cruciaal dat financiers en dienstverleners die ondernemers niet zelf kunnen helpen, naar deze hub doorverwijzen. Zo werken we samen naar no wrong door voor financiering.’

Minister wil Passend Financieren verder uitbouwen

In de brief haalt Adriaansens Stichting MKB Financiering (SMF) van Ronald Kleverlaan aan. Deze stichting lanceerde recentelijk Passend Financieren. Op dit non-profit platform staan zowel financiers als adviseurs die voldoen aan de gedragscodes van SMF. Dit garandeert transparantie, integriteit en betrouwbaarheid voor ondernemers.

Adriaansens: ‘Passend Financieren heeft veel potentie. Ik zie het als een groeimodel waar na verloop van tijd meer functionaliteiten ingepast kunnen worden – op basis van specifieke behoeften van ondernemers. Daarom heb ik SMF subsidie verstrekt en gevraagd om met KVK, RVO en mij het concept verder uit te werken. Ook ondernemers en hun brancheverenigingen zullen hierbij betrokken zijn.’

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen sprak De Ondernemer met drie politici over mkb-financiering. Bekijk het debat tussen Farid Azarkan (Denk), Mustafa Amhaouch (CDA) en Romke de Jong (D66) in onderstaande video:

MyChannels Video ID: 363398

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): ‘Kabinet moet ook Catshuisoverleg organiseren voor het mkb’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws