Nieuws Financiën

Afgebrand bedrijf verliest hoop

Het door een gigantische brand getroffen varkensbedrijf in Oirschot stond op het punt een doorstart te maken. De agrarische ondernemer ging begin vorige maand op de fles. De immense vuurzee legde het stallencomplex woensdagavond in de as. Daarbij kwamen zo'n 10.000 biggen om het leven.

Frank van den Heuvel en Bart-jan van Rooij 8 april 2016

Vuur

Er waren vergevorderde gesprekken met een kandidaat-koper, liet curator mr. Jeroen Hilbrink gisteren in een schriftelijke reactie weten. Tot de avond van de brand was er volgens hem concreet uitzicht op een overname. Behalve de beoogde koper waren daarbij ook andere 'personen en instanties' betrokken. De curator bevestigt dat door de brand niet alleen de eigenaar maar ook schuldeisers en de bank zijn gedupeerd.

De curator wilde gisteren niets zeggen over de oorzaak van het faillissement dat op 8 maart werd uitgesproken en over de schuldenlast van het bedrijf. 'Het massale dierenleed overstijgt de zakelijke gevolgen van de brand', aldus Hilbrink.

De brand zou ontstaan zijn bij laswerkzaamheden door de eigenaar zelf. Ook zijn zoon was toen aanwezig in de stal. Beiden kwamen hoestend en proestend naar buiten en hebben later op de avond uit voorzorg een bezoek aan het ziekenhuis gebracht. Volgens curator Hilbrink is er echter nog te weinig bekend over de oorzaak en het exacte tijdstip van het uitbreken van de brand om er 'enige zinvolle uitlating' over te kunnen doen. De politie ziet geen reden om de brand verder te onderzoeken.

Er wordt nog wel onderzocht hoe de brand zo extreem snel om zich heen kon grijpen. Toen de brandweer arriveerde, leek de vuurhaard relatief beperkt, maar binnen enkele minuten stonden de stallen van in totaal 180 bij 80 meter in lichterlaaie. Mogelijk heeft het vuur zich via de luchtcirculatiekanalen razendsnel verspreid of hebben de gassen van de gierkelder onder de stal een rol gespeeld.

Nog altijd was er gistermiddag sprake van rookontwikkeling. Tot het middaguur is de brandweer vanuit de hoogwerker bezig geweest met nablussen. De twee stallen zijn deels ingestort en waren gisteren om veiligheidsredenen voor niemand toegankelijk. De verbrande varkens kunnen pas later worden geruimd.

OnbewoonbaarDe twee naast elkaar gelegen woonhuizen van de familie - een ervan is verhuurd - zijn onbewoonbaar verklaard.

Bij de brand is volgens de gemeente 'in lichte mate' asbest vrijgekomen. De gevaarlijke stof kwam niet in bewoond gebied terecht, met uitzondering van de getroffen locatie. Een gespecialiseerd bedrijf ging gisteren in de loop van de dag aan de slag om de resten op te ruimen. Om die werkzaamheden niet te belemmeren, werd de weg aan het einde van de middag opnieuw afgesloten voor verkeer. Het was op dat moment druk met nieuwsgierigen die een kijkje kwamen nemen. Ook eigenaar Cor Maandonks zelf was toen weer op zijn bedrijf. Hij was te aangeslagen om te reageren. ,,Het moet eerst even bezinken."