Nieuws Financiën

AFM straft accountants 'Big 4'

De 'grote vier' accountantskantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC moeten diep in de buidel tasten vanwege het verzaken van hun zorgplicht, een wetsovertreding, bericht De Volkskrant. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beboet de vier kantoren in totaal voor ruim zes miljoen euro voor hun onzorgvuldige controle van jaarrekeningen tussen 2011 en 2013.

Joris Zwetsloot 25 maart 2016

Deloitte AFM

De monsterboetes zijn het resultaat van een vernietigend AFM-onderzoek uit 2014. Daaruit bleek dat de accountantscontrole van Deloitte, EY (Ernst & Young), KPMG en PwC in de jaren daarvoor in bijna de helft van de onderzochte gevallen zodanig onder de maat was, "dat ieder van de Big Four-accountantsorganisaties in strijd met de wet heeft gehandeld", aldus AFM.

Deze onzorgvuldige werkwijze veroorzaakte in de loop der jaren een reeks van boekhoudschandalen. Deloitte ging in 2003 nat als controlerend accountant van Ahold. EY werd op de vingers getikt voor de controle bij het omgevallen effectenhuis Van der Moolen. PwC was onzorgvuldig bij de controle op het duurzame-energiebedrijf Econcern. KPMG faalde bij de controle van SNS Reaal en Imtech en werd in verband gebracht met een omkoopschandaal van bouwbedrijf Ballast Nedam in Saoedi-Arabië.

Diverse affaires waren al eerder reden voor een onderzoek door AFM in 2010. Toen al bleek ruim de helft van de verklaringen van accountants onvoldoende onderbouwd. De bedrijven beloofden beterschap, maar de geschiedenis herhaalde zich dus in 2014. EY en Deloitte schoten in beide onderzoeken tekort. Vandaar dat zij nu een dubbele boete betalen: EY net boven de twee miljoen euro, Deloitte net daaronder.

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.