Nieuws Financiën

Aircrete Oldenzaal bouwt cellenbetonfabriek van 18 miljoen euro

Het Oldenzaalse bedrijf Aircrete investeert in de bouw van een cellenbetonfabriek in Argentinië, dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia. Het bedrijf levert bovendien de machines. De totale investering in het Brimax-project bij de stad Rosario vergt 18 miljoen euro.

Van onze redactie 16 november 2016

Bedrijf Geld Overeenkomst Thinkstock

Het is al de derde investering die Aircrete doet in Latijns-Amerika. Het Oldenzaalse bedrijf heeft al een minderheidsbelang in een cellenbetonfabriek die vorig jaar werd geopend in Mexico en neemt ook deel in een soortgelijke fabriek, die nog in Brazilië gebouwd gaat worden.

Cellenbeton

Aircrete werd in 2002 opgericht door Oldenzaler Willem van Boggelen, die de leiding inmiddels heeft overgedragen aan zijn drie zoons en een schoondochter. Het ruim 25 werknemers tellende bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van fabrieken waarin blokken en panelen van cellenbeton geproduceerd worden. De bouw van de machines is uitbesteed aan de metaalbedrijven in de regio.

Gasbeton

Cellenbeton is vlak na de oorlog in Zweden uitgevonden. De betonsoort, ook wel gasbeton genoemd, is vier keer lichter dan klassiek beton en half zo sterk. In Nederland wordt cellenbeton veel gebruikt voor binnenmuren in nieuwbouwprojecten. Er kan snel mee worden gebouwd. Dankzij de sterk isolerende en geluidwerende eigenschappen is het ook populair in Zuid- en Midden-Amerika.

Ytong

Europa telt al verschillende producenten van cellenbeton, waarvan Ytong de bekendste is. Maar in Latijns-Amerika biedt de markt ruimte voor de bouw van nieuwe fabrieken, waar Aircrete zijn productiemachines aan kan leveren. Door zelf mede-eigenaar te worden van nieuwe fabrieken creëert het Oldenzaalse bedrijf een afzetmarkt voor zijn eigen machines.

Volgens financieel directeur Daniël van Maanen van Aircrete liggen er voor het Twentse bedrijf in Zuid- en Midden-Amerika, Azië en ook Afrika nog grote markten braak. "Alleen van Europa kun je zeggen dat de markt er verzadigd is", geeft hij aan.

6.000

Bij het Brimax-project in Argentinië gaat het om een fabriek, die voldoende capaciteit heeft om cellenbetonblokken te maken voor 6.000 kleine woningen per jaar. Na de opening gaan er zo'n 100 mensen werken, die door medewerkers van Aircrete worden opgeleid in het omgaan met de machines. De capaciteit van de onderneming bij Rosario kan echter nog 3,5 keer zo groot worden.