Nieuws Financiën

ASML schakelt nog een tandje hoger

HARRIE VERRIJT 21 januari 2016

Asmlict1065

ASML heeft het boekjaar 2015 afgesloten met een recordomzet van 6,3 miljard euro. De winst voor de leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie kwam uit op 1,39 miljard euro. Toch was niet iedereen even enthousiast over dit resultaat. Topman Peter Wennink moest praten als Brugman om de verwachtingen voor 2016 in positieve zin bij te stellen.

ASML leverde in het laatste kwartaal voor 1,4 miljard euro aan productiemachines en bijbehorende producten aan de wereldwijde chipindustrie. Dit was geheel in lijn met een eerder afgegeven prognose. Desondanks was er gisteren sprake van lichte ongerustheid onder de beleggers. Zij vreesden voor de gevolgen van recente, minder mooie berichten van chipfabrikanten Intel en TSMC.

Kritiek parerenWennink pareerde de kritiek dat slechte prognoses van Intel en TSMC negatieve gevolgen zouden hebben voor de leverancier van chipmachines uit Veldhoven. De topman creëerde een sfeer van optimisme met goede vooruitzichten. Mede daardoor was ASML de witte raaf op de beurs in Amsterdam met een winst van circa 2 procent.

Ook Wennink kon niet heen om de harde cijfers. Bij ASML is er sinds het vierde kwartaal sprake van een dip in de omzet, van 1,55 miljard naar 1,43 miljard euro. Volgens Wennink zakt die omzet in het lopende kwartaal nog verder naar 1,3 miljard euro. "Maar in het tweede kwartaal gaan we machines leveren aan klanten voor een nieuwe generatie rekenchips voor computers en smartphones. Hierdoor verwachten we dan weer een significante stijging van de omzet.''

ASML bestelde in het vierde kwartaal voor 1,18 miljard euro aan machines en de orderportefeuille groeide aan tot 3,18 miljard euro.

Wat de beleggers ook enthousiast stemde was de aankondiging dat het dividend met 35 cent per aandeel stijgt naar 1,05 euro in 2015. Bovendien stelt ASML opnieuw een miljard euro beschikbaar voor het opkopen van aandelen.

Ondanks een minder laatste kwartaal steeg de omzet van ASML in 2015 tot 6,29 miljard euro, 430 miljoen euro meer dan in 2014. ASML boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 292 miljoen euro, tegen 322 miljoen euro een periode eerder. Over heel 2015 hield het Veldhovense technologiebedrijf 1,4 miljard euro over, een zesde meer dan in 2014.

Nog fijnerOp het gebied van de EUV-technologie rapporteerde ASML lichte verbeteringen. Fabrikanten van rekenchips zullen vanaf het tweede kwartaal EUV-machines in gebruik gaan nemen die het mogelijk maken nog fijnere schakelingen in te branden op halfgeleidermateriaal. Dit biedt smartphones en tablets nog meer mogelijkheden. Wennink denkt eind dit jaar al diverse EUV-machines, met prijzen van meer dan 80 miljoen euro per stuk, aan de man te kunnen brengen. ,,Vanaf dan maken we de sprongen in onze omzet die leiden naar de 10 miljard euro omzet in 2020, zoals we in 2014 hebben beloofd.''