Nieuws Financiën

Aziaten azen op Utrecht

Roeland Franck 28 januari 2016

Utrechtdomtoren1065

De provincie Utrecht heeft vorig jaar een recordbedrag van ruim 84 miljoen euro aan buitenlandse investeringen binnengehaald. Daarmee komt het totaalbedrag dat het speciale acquisitiebureau Utrecht Invest sinds 2012 binnenhaalde uit op bijna 126 miljoen euro, laat de provincie Utrecht weten.

De grootste groep investeerders komt uit Azië. Van de 43 binnengehaalde projecten komt 42 procent voor rekening van dit werelddeel, gevolgd door Europese bedrijven met 30 procent en Noord-Amerika met 28 procent.

De nieuwe bedrijvigheid zorgde voor bijna duizend nieuwe arbeidsplaatsen, veelal voor hoog opgeleide werknemers. Voorbeeld is het pharma- en biotechnologiebedrijf Cipla uit Bombay in India, dat in september vorig jaar een laboratorium opende op het terrein van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid. Het bedrijf wil de vestiging gebruiken als uitvalsbasis voor de Europese markt. De komende drie jaar vinden daar vijftig mensen werk.

BereikbaarheidDe buitenlandse bedrijven roemen de bereikbaarheid van de Utrechtse regio, het hoge opleidingsniveau van de bevolking, de ligging en de aanwezigheid van veel andere internationale branchegenoten in Nederland.

Invest Utrecht werkt nauw samen met partners, zoals Economic Board Utrecht, Utrecht Science Park en Dutch Game Garden. Veel nieuwkomers zijn actief in de life-sience en dienstverlenende sector, de gaming industrie en in de landbouwsector.

Aan de groei van het aantal Aziatische bedrijven heeft de inmiddels bijna 20-jarige relatie van de provincie Utrecht met de Chinese provincie Guangdong bijgedragen. De recentste missie naar China, in november vorig jaar onder leiding van commissaris Van Beek en gedeputeerde Economische Zaken, heeft geleid tot een contract, twee concrete orders, twee intentieverklaringen en een aantal veelbelovende commerciële contacten waar de bedrijven nu een vervolg aan geven, laat de provincie weten.

GamingDe 'Game Jam' van de Hogeschool van de Kunsten (HKU) hebben veel media-aandacht in China en Nederland gekregen, waardoor Nederland en Utrecht op de kaart zijn gezet als 'gaming gateway to Europe'. Ook heeft de HKU een aanbod gekregen om stagiaires te plaatsen bij een van de grootste online uitgevers van China.

Met het oog op het aantrekken van Chinese investeringen heeft de provincie Utrecht contact gelegd met vier gaming en hightech bedrijven, die hun activiteiten naar Europa willen uitbreiden.