Nieuws Financiën

Band plakken of iets drinken kan in fietscafé in Waarde

Kunnen we hier in de buurt ergens iets drinken? Die vraag werd regelmatig door fietsers gesteld aan Frank en Sandra de Jonge uit Waarde schrijft PZC dinsdag.

Van onze redactie 29 maart 2016

T spulletje fietscafe waarde

Ze moesten deze mensen teleurstellen. Dat bracht hen op het idee om zelf een fietscafé te beginnen.

Zo'n vier jaar nadat het idee werd geboren, is fietscafé 't Spulletje een feit. Zaterdag was het etablissement voor de eerste keer open.

Koffiehoek

Wie denkt dat het echtpaar voor de gemakkelijk weg heeft gekozen door wat kunststof tafels en stoelen buiten te zetten, heeft het mis. In de schuur van de voormalige boerderij aan de Havenstraat, net buiten het dorp, is een sfeervol café ingericht, met een fraaie bar. Een terras en een gezellige koffiehoek maken het geheel compleet.

Toekomst

Het echtpaar kijkt met vertrouwen naar de toekomst. "Er lopen twee drukke fietsroutes langs ons café, dus de potentiële klanten zijn er", stelt Sandra. Haar echtgenoot benadrukt dat 't Spulletje absoluut niet wil concurreren met het dorpshuis in Waarde, waar mensen sinds kort ook terecht kunnen voor een hapje en een drankje. "We hebben goed contact met het dorpshuis. In feite zijn we ook geen concurrenten. Mensen kunnen hier niet uitgebreid eten. Ja, ze kunnen een tosti krijgen of een stuk appeltaart, maar geen complete maaltijd."

Fietsservicepunt

Frank en Sandra hopen binnenkort een officieel ANWB fietsservicepunt te worden. Daarvoor dienen ze een onder meer een oplaadpunt voor e-bikes en een bandenplakset te hebben en moeten fietsers hun flesje water kunnen vullen of een plasje kunnen plegen zonder verplicht te zijn een consumptie te nemen. Voor de grote of kleine boodschap kunnen bezoekers terecht in een tot toiletgebouw omgebouwde pipowagen.

Opleiding

Ook in hun eigen kennis hebben Frank en Sandra flink moeten investeren. Ze volgden onder meer de opleiding 'sociale hygiëne'. Dat is verplicht voor uitbaters van een pand waar horeca wordt geschonken. "Ik dacht: dat zal wel met schoonmaken te maken hebben", stelt Sandra. "Maar dat viel best tegen. Je moest van alles weten, tot dingen over drugs aan toe. En ook hoe je met lastige klanten moet omgaan."

Fietscafé 't Spulletje is de hele week geopend, ook op zondag. Klanten zullen niet alleen Sandra of Frank achter de bar aantreffen. Ze worden bijgestaan door hun dorpsgenoten Peter en Chantal Raamsdonk.