Nieuws Financiën

Barvrouw in actie om Dordtse kroeg open te houden

Barvrouw Inge roept Dordtenaren op geld te storten om café De Vrijheid te redden, bericht het AD. Ze wil er alles aan doen de kroeg over te nemen, maar daar is wel 40.000 euro voor nodig.

Salwa van der Gaag | Foto: Milan Rinck 7 april 2016

Inge deen cafe de vrijheid dordrecht bruine kroeg

Een gigantische klap was het voor het personeel van De Vrijheid toen ze hoorden dat de zaak dicht moest. "Het was heel erg, want we zagen het totaal niet aankomen", zegt de 26-jarige Inge Deen. De Dordtse stond de afgelopen 3 jaar achter de bar van het café.

Laatste bruine kroeg"Maar met het gehele personeel stonden we gelijk op de achterste poten. Ik wil de zaak overnemen en met het personeel dat er nu staat gewoon verder gaan", zegt Deen.

Op Facebook vraagt ze om geld, want er is veel nodig. "Het is de laatste bruine kroeg in Dordrecht, vroeger was het een schipperscafé en het hoort gewoon bij Dordt. Mensen weten niet beter dan dat het er zit en het heeft daarom een bepaalde charme. Als iedereen wat bijdraagt moet het lukken."

HuilenSommige gasten reageren verontwaardigd en willen weten waarom de populaire zaak aan de Noordendijk in de eerste plaats over de kop is gegaan. Deen reageert daarop dat eigenaar Christiaan Tieleman de afgelopen jaren met veel problemen te maken heeft gehad.

Als het lukt om het geld binnen te harken, wil Deen het café in dezelfde stijl bewaren. "Daarom wil ik het graag hebben, als er nieuwe eigenaren komen is het maar de vraag wat ze ermee doen. En het is juist uniek. Ik heb volwassen mannen van in de 70 gezien die in huilen uit zijn gebarsten toen ze hoorden dat we dicht moesten." Zaterdagavond is er een benefiet in DOOR, Voorstraat 142.