Nieuws Financiën

Mobiliteitsbattle tussen bedrijven Zwolle en Kampen

In vier maanden tijd hebben ze al een besparing van 'vier cijfers' op brandstofkosten gerealiseerd. Met tien auto's die in totaal 145.000 kilometer aflegden. Reken maar uit wat dat oplevert gedurende een jaar met een wagenpark van honderd auto's.

Van onze redactie 28 januari 2016

Tanken Thinkstock

Het uitrekenen van de brandstofbesparing is een extraatje dat Jeroen van Ettekoven op eigen initiatief heeft toegevoegd aan de Mobiliteitsbattle. Die wordt van september tot februari 'uitgevochten' tussen een zevental bedrijven in Kampen en Zwolle. Elke bedrijf heeft tien deelnemers. Zij proberen zo duurzaam mogelijk met hun auto te rijden.

Brandstofverbruik "Het is natuurlijk leuk om te horen hoeveel ton CO2-uitstoot we hebben voorkomen, of hoeveel uur filerijden, maar daar heb je niet zo veel gevoel bij", aldus Van Ettekoven. "Daarom besloten we ook ons brandstofverbruik af te meten aan het verbruik uit de tijd voorafgaand aan de battle. Dat bleek behoorlijk in de papieren te lopen, zagen we. Dat stimuleert echt om er blijvend werk van te maken."

MobiliteitsbattleVan Ettekoven werkt bij Adviesbureau Thorbecke in Zwolle. Met negen collega's doet hij mee aan de mobiliteitsbattle binnen Netwerkstad Zwolle-Kampen. Ze gaan er fanatiek tegenaan en met succes, want in de tussenstand gaan ze aan kop. "Het gaat goed met ons rijgedrag. Op dat gebied halen we onze winst. Voorheen reden wij 17,72 kilometer op 1 liter brandstof, tijdens de battle is dit 20,59 kilometer geworden. Zuinig en bewust rijden kun je leren en het valt goed in te plannen. Even iets eerder weggaan, is geen probleem. En in de praktijk valt het tijdverlies heel erg mee."

VoorbeeldGerard Bosman, de voorzitter van Stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle (DORZ), merkt dat meedoen aan de battle het rijgedrag positief beïnvloedt. "We zijn een stichting, geen bedrijf en doen dus niet mee aan de competitie, maar we vonden dat we als DORZ hier niet mochten ontbreken. We willen het goede voorbeeld geven en rijden nu dus ook met een kastje in onze auto om ons rijgedrag te laten registreren en onze ervaringen te delen met ondernemers die we spreken. De gegevens uit het kastje in de auto maken je bewust van je rijgedrag. Daarnaast zijn het mijn vrouw en kinderen die me scherp houden als ik weer eens te hard een rotonde neem. Ik denk dus wel dat de ervaringen die ik nu opdoe op langere termijn zullen blijven werken, ook als het kastje weer uit de auto is."

Druk"Het valt niet mee", verzucht Harry Egbers eerlijk. De projectleider in dienst van Breman in Zwolle woont in Goor en legt heel wat kilometers in de auto af naar kantoor en projecten in het land. "In het begin probeerde ik vroeger van huis te gaan, of heel rustig te rijden, maar dat lukt niet altijd. Als je op tijd op je afspraken wilt zijn, kun je nauwelijks om spitsuren heen. Je kunt wel proberen files te vermijden door binnendoor te rijden, maar ook op kleinere wegen is het 's morgens erg druk."

RemmenAls hij op andere momenten van de dag rustiger routes rijdt, houdt Egbers zijn rijstijl wel goed in de gaten. "Niet te vaak en te hard remmen en daarna weer fel optrekken." Uit de tussentijdse rapportage blijkt dat Egbers en zijn andere negen collega's bij Breman in de middenmoot verkeren. Gaat de battle nog een onuitwisbare indruk en blijvende gedragsverandering teweeg brengen bij Egbers? "Op enkele punten wel, maar niet in de vakantie. Je mag volgens de regels van de battle namelijk niet harder dan 130..."

Foto: Thinkstock