Aangeboden door Ondernemen & Internet
Branded Content Financiën
Een bedrijf beginnen: deze administratieve zaken komen erbij kijken
Overweeg jij een eigen bedrijf te beginnen? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met een aantal administratieve zaken. Op welke wijze schrijf je een bedrijf in bij de Kamer van Koophandel? Hoe houd je de boekhouding van je onderneming bij? Dit artikel zet de belangrijkste zaken voor je op een rij. Zo ga je goed voorbereid van start, wanneer je aan de ontwikkeling van je bedrijf begint. Welke zaken heb jij al geregeld voor je nieuwe onderneming?

Tip: start met het uitwerken van een bedrijfsplan. Onderzoek of er voldoende vraag is naar de producten en diensten die je aan wilt bieden, zoek naar partners voor de productie of inkoop van producten, enzovoorts. Op internet vind je verschillende voorbeelden van sjablonen voor een dergelijk bedrijfsplan. Vaak informeert men hier ook tijdens een eerste gesprek bij de Kamer van Koophandel naar. Reden genoeg om er alvast aan te beginnen!
Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Je bedrijf is nog geen bedrijf zonder een KVK-nummer. Hiermee registreert de overheid nieuwe starters en stoppers. Zo blijken afgelopen periode er veel webshops bij te komen, maar ook het aantal kappers groeit.
Dit nummer wordt aan je bedrijf toegekend, na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Op datzelfde moment krijg je ook een btw-nummer, welke straks vermeld moet worden op de facturen. Houd er rekening mee dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplichtingen met zich meebrengt. Zo dien je bij de inschrijving van je bedrijf eenmalig 50 euro te betalen. Daarbij ben je vanaf het moment van inschrijven verplicht om btw-aangifte te doen. De meeste ondernemers doen dit eens per kwartaal. Ook wanneer zij in dat kwartaal niets verdiend hebben.
Tip: zoek vooraf uit of de gewenste bedrijfsnaam nog beschikbaar is. Dit doe je bijvoorbeeld door te kijken in het merkenregister (BOIP) en door de bedrijfsnaam in te voeren in het zoekveld op de website van de Kamer van Koophandel. Kijk ook direct of de gewenste domeinnaam voor je bedrijfswebsite nog vrij is!
''Nu je bedrijf steeds meer vorm begint te krijgen, is het zaak om aan de slag te gaan met de boekhouding''
Een zakelijke bankrekening openen voor je bedrijf
Nadat je de inschrijving bij de Kamer van Koophandel afgerond hebt, krijg je een KVK-uittreksel. Vaak dien je een kopie van dit uittreksel naar leveranciers en partners te versturen, wanneer je bijvoorbeeld een account bij een groothandel aan wilt maken. Het is het bewijs dat je bedrijf officieel is ingeschreven. Ook voor het aanvragen van een zakelijke bankrekening heb je doorgaans een kopie van het uittreksel van de KVK nodig. Op deze bankrekening ontvang je straks de betalingen van klanten. Tevens kun je de rekening gebruiken om je ontvangen facturen mee te voldoen.
Houd er rekening mee dat een KVK-uittreksel over het algemeen niet ouder mag zijn dan drie maanden. Zou je te lang wachten met het aanvragen van een zakelijke bankrekening, dan moet je zodoende een nieuw KVK-uittreksel aanvragen. Dit is heel eenvoudig en kan via de website van de KVK. Nadeel is echter, dat er kosten verbonden zitten aan het opvragen van een uittreksel.
Boekhouding voor je onderneming inrichten
Nu je bedrijf steeds meer vorm begint te krijgen, is het zaak om aan de slag te gaan met de boekhouding. Het is van verschillende factoren afhankelijk, hoe je deze het beste in kunt richten. Soms volstaat een simpele Excel-sheet. In andere gevallen is het slim om hulp in te schakelen van een ervaren boekhouder. Dit hangt onder meer af van de producten of diensten die je aanbiedt, de plek waar je producten inkoopt (binnen- of buitenland) en bijvoorbeeld het aantal transacties wat je maandelijks verwacht.
''Een groot voordeel van deze boekhoudprogramma’s is het feit dat je hier direct een uitdraai uit kunt halen voor je btw-aangifte''
Online boekhoudprogramma gebruiken
Een goede middenweg is het gebruik van een online boekhoudprogramma. Zeker in de beginfase van je onderneming. Een boekhouder is op dat moment vaak niet nodig en zorgt voor onnodig hoge kosten. Mocht je op termijn alsnog een boekhouder in willen schakelen, dan kun je deze een eigen account geven in het boekhoudprogramma. Zo heeft deze direct inzage in de in- en uitgaande transacties. Een groot voordeel van deze boekhoudprogramma’s is het feit dat je hier direct een uitdraai uit kunt halen voor je btw-aangifte.