Nieuws Bedrijfsoverdracht

Basic-Fit verstevigt positie als marktleider door overname concurrent Fitland

Lowbudget fitnessketen Basic-Fit lijft voor een onbekend bedrag het kleinere Fitland in. De overname van het bedrijf uit het Brabantse Mill wordt naar verwachting komende zomer afgerond, zo maakte het beursgenoteerde Basic-Fit woensdag wereldkundig.

Noémi Prent (NU.nl) | Foto: Rene Manders 24 april 2019

Rene Moos en Hans van der Aar Basic Fit

Basic-Fit (wereldwijd 650 clubs, 2 miljoen leden, 402 miljoen omzet) is in velerlei opzichten de grote broer van Fitland, dat 37 centra telt en 56.000 leden en een jaaromzet heeft van 21 miljoen.

Door de overname stelt Basic-Fit de positie als marktleider in Nederland veilig, aldus mede-oprichter en huidig CEO Rene Moos in een persbericht. Volgens topman Peter Peters van Fitland biedt de overname een ‘geweldige kans’ om deel te worden van een bedrijf met een internationaal netwerk en een sterke merkherkenning.

Lees ook: Fitnessprijsstunter Basic-Fit naar de effectenbeurs

Stroomversnelling

Basic-Fit werd in 2003 opgericht door oud-proftennisser René Moos en Eric Wilborts. De ontwikkeling van de sportschoolketen kwam in een stroomversnelling nadat investeerder 3i tien jaar aan boord stapte. Voorjaar 2016 bracht de van oorsprong Britse investeringsmaatschappij Basic-Fit naar de beurs, waardoor het bedrijf in één klap €820 miljoen waard werd.

Terwijl Basic-Fit afgelopen jaren in Nederland hard doorgroeide, breidde het bedrijf ook uit naar Europese landen België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.In Frankrijk opende Basic-Fit afgelopen tijd de meeste nieuwe sportscholen.

Miljoenenbedrijf

Waar Moos het bedrijf dat hij oprichtte nog altijd leidt, zwaaide Maarten van Kempen twee jaar geleden af als topman van Fitland. Van Kempen richtte de onderneming uit Mill zo’n 35 jaar geleden op en wist het tot een miljoenenbedrijf uit te bouwen.

Basic-Fit gaat ervan uit dat de overname vanaf 2020 bijdraagt aan de winst. Basic-Fit heeft 162 sportscholen in Nederland. Wanneer de Fitland-vestigingen omgetoverd zijn tot Basic-Fit-filialen, nadert dat aantal de tweehonderd.