Nieuws Bedrijfsoverdracht

Waar je op moet letten als je een bedrijf wilt overnemen

Nu het economisch beter gaat, durven ondernemers weer vaker bedrijven over te nemen. Maar voordat je dat doet, is het zaak je af te vragen wat je op de lange termijn wilt bereiken. Henri Brom van accountants- en adviesbureau Flynth vertelt waar je allemaal op moet letten bij een bedrijfsovername.

Henri Brom, accountants- en adviesbureau Flynth 5 september 2017

Bedrijfsovernamehenribromflynth

Bij een overname heb je namelijk vaak te maken met cultuurverschillen die van invloed kunnen zijn op de sfeer. Daar moet je slim mee omgaan. Met een overname kun je vaak ook goede medewerkers binnenhalen. Verzeker je ervan dat de belangrijkste mensen blijven wanneer jij de zaak overneemt.

Arbeidsvoorwaarden

Kijk ook of de arbeidsvoorwaarden vergelijkbaar zijn. Als die bij het over te nemen bedrijf beter zijn, leg je een bom onder je eigen bedrijf. En bedenk wat er kan gebeuren als de verkoper na de deal van het toneel verdwijnt. Blijven grote klanten trouw? De waarde van een bedrijf is afhankelijk van veel factoren.

Lees ook: Dit moet je weten als je je bedrijf wilt verkopen

Kosten-batenanalyse

Het inschatten van de risico's is doorgaans het moeilijkste onderdeel van het verkoopproces. Synergievoordelen worden gemakkelijk overdreven, terwijl de bijkomende kosten vaak lijken te worden onderschat. Bij een overname heb je altijd te maken met de gelijkschakeling van arbeidsvoorwaarden, met het integreren of afstoten van bestaande locaties en de kosten van advieswerk. Houd hier rekening mee tijdens de onderhandeling over de prijs.

Betrokkenheid verkoper

Je ziet steeds vaker dat de verkopende ondernemer om een bijdrage wordt gevraagd. Soms is dat in de vorm van een lening, bedoeld om de overname gemakkelijker te kunnen financieren, soms is dat het verzoek om nog een tijd bij het bedrijf betrokken te blijven. Zeker voor het contact met klanten is het belangrijk om een overname zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

Lees ook: Hier moet je rekening mee houden als je zaken gaat doen in het buitenland

Geleidelijk proces

Als de overname eenmaal is afgerond, is het belangrijk voldoende aandacht aan je nieuwe aanwinst te besteden. Denk niet dat het allemaal automatisch doorloopt. Tenzij zaken er echt niet goed gaan, is het verstandig niet teveel in één keer te veranderen. Doe het geleidelijk aan, want het is belangrijk om de nieuwe mensen mee te krijgen. Je personeel is de sleutel tot succes.

Henri Brom is senior adviseur overname en opvolging bij accountants- en adviesbureau Flynth.

Als de overname eenmaal is afgerond, is het belangrijk voldoende aandacht aan je nieuwe aanwinst te besteden

Henri Brom, accountants- en adviesbureau Flynth