Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Boek Thijs Verheul 'is een goede, voor jonge, startende ondernemers'

'Motiverend, leerzaam en eerlijk verhaal over ondernemen op het scherpst van de snede. En heel leuk om het verhaal vanuit jouw perspectief te lezen – mijn respect voor jullie is nog verder gegroeid!'. Zo verwoordde Thomas Plantenga, ceo van Vinted, het boek 'Voor hoeveel heb je het verkocht' van Thijs Verheul, van wie hij United Wardrobe in 2020 overnam. Maar: wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink?

Thijs verheul vinted united wardrobe voor hoeveel heb je het verkocht

Foto: ANP.

Van onze redactie 20 december 2021

United Wardrobe. Een platform waarmee je tweedehandskleding kon kopen en verkopen. Kón, want het is inmiddels verkocht aan Vinted. En dat ondernemerspad, dat leest als een jongensboek met een studentikoze inslag, vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink. Zij mochten 'Voor hoeveel heb je het verkocht' van Thijs Verheul, een van de ondernemers achter United Wardrobe, als een van de eersten lezen. En om dat maar direct duidelijk te hebben: het antwoord op de titel van het boek wordt overigens in hun podcast niet gegeven. Lees daarvoor het boek, suggereren de Boekencasters.

Hoe de beste ideeën geboren kunnen worden: dankzij zussen van een collega-student. ,,Ze zien dat zij hun kleding regelmatig uitwisselen en komen zo op het idee voor een veilige online marktplaats voor tweedehands kleding. One Wardrobe noemen ze het. Thijs Verheul was niet direct voorstander van het idee lezen we in het boek, collega Sjuul Berden heeft lang moeten hengelen en hem duidelijk moeten maken dat het echt een goed idee was. Ze zijn op zoek gegaan naar een bouwer, offertes aangevraagd, maar hadden het geld niet en zijn toen zelf gaan bouwen."

Lees ook: 'Voor hoeveel heb je het verkocht?' Vinted nam het bedrijf van Thijs (29) over

,,In het begin haal ik uit het boek nog een gevoel van we gaan iets bouwen en goeds doen voor de wereld, dat tweedehands kledingstukken langer meegaan, maar richting het einde van het boek kreeg ik toch de smaak dat het toch om het geld ging."

Tom van der Lubbe en Erno Hannink bespreken in de podcast verder onder meer hoe de coronacrisis United Wardrobe leek te raken (uiteindelijk: enorme online groei), er werd omgegaan met investeerders (een eerdere mogelijke overname ging niet door), er slim wordt omgegaan met adverteren en PR (influencers) en wat zij van de rol van Thijs Verheul als ondernemer vinden. ,,Thijs is die jongen die het gewoon doet, die het lef heeft en ook zegt, ik heb er geen verstand van, geen ervaring mee, maar hij deed het wel. Het leek me gewoon logisch, zegt-ie dan achteraf. Hij is niet bang om een blauwtje te lopen, hij is een echte doener. En dat is op een grappige manier beschreven. In het boek blijkt uiteindelijk ook wel dat Thijs op zoek is naar financiële onafhankelijkheid, hij zegt ook: geld interesseert me niet zo, maar maakt het leven wel leuker.

Lees ook: Overname United Wardrobe door Vinted: hoe jongensdroom Thijs Verheul (28) uitkwam

,,Hij is al actief als business angel en gaat zij kennis in het ecosysteem inbrengen. Er zitten veel wijze lessen in, ik hoop persoonlijk dat Thijs wat hij heeft meegemaakt ten goede gaat laten komen aan een nieuwe generatie ondernemers. Hij is nog heel erg jog en heeft al veel ervaring opgedaan," vindt Tom van der Lubbe. En Erno Hannink: ,,Ik ben vooral benieuwd naar wat hij nu gaat doen, kan mij voorstellen dat hij meteen, met alle ervaring een nieuw bedrijf gaat starten, hij komt gewoon een nieuwe kans tegen waar hij geen nee tegen gaat zeggen." De Boekencasters vinden 'Voor hoeveel heb je het verkocht' vooral een goed boek voor jonge, startende ondernemers, en zeker ook voor studenten. Het is in de boekhandel en online verkrijgbaar, onder meer via bol.com.

'Ik heb mijn complete verhaal verteld'

Wat vindt Thijs Verheul zelf? In een eerder interview zegt hij: ,,Het is een mooi ondernemersverhaal, voornamelijk gericht op studenten die denken dat ondernemen moeilijk en spannend is. Het is niet: je moet eerst dit, dan dat en daarna zus doen. Zoiets bestaat niet. Naast mooie momenten zijn wij ook op ons bek gegaan. Ik heb mijn complete verhaal verteld.”

Beluister hier een eerdere aflevering van de Boekencast: Hoe het boek 'De Machine - in de ban van booking.com' een andere kant van groei laat zien

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details