Nieuws Bedrijfsoverdracht

Brussel akkoord met overname Landal door Roompot, nog geen groen licht in Nederland

De Europese Commissie is akkoord met de samensmelting van de twee grootste uitbaters van vakantieparken in Nederland, Landal Green Parks en Roompot. Of de deal daarmee daadwerkelijk door kan gaan is niet gezegd. Er loopt nog een onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Van onze redactie 19 april 2022

Landal greenparcs roompot overname bedrijf ACM brussel akkoord

Foto: Shutterstock

De overname van Landal door Roompot werd in juni aangekondigd. Landal GreenParks heeft ruim honderd vakantieparken in onder meer België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. Het aanbod bij Roompot bestaat uit meer dan tweehonderd parken en vakantielocaties in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Bij de twee bedrijven samen werken ruim 5000 mensen.

Lees ook: Roompot neemt Landal GreenParks over en pakt stevig door in Europa

ACM wil verder onderzoek deal Roompot en Landal

Brussel keek bij zijn beoordeling naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie buiten Nederland. Uit dat onderzoek zijn geen mededingingsbezwaren naar voren gekomen, waardoor de deal dus door zou kunnen gaan. De ACM gaf eind vorig jaar evenwel aan meer tijd nodig te hebben voor een beoordeling van de situatie in Nederland. Een woordvoerder laat weten dat de waakhond hiermee nog niet klaar is.

De ACM wilde de deal verder onderzoeken om te kijken of Roompot en Landal zo'n sterke marktpositie in Nederland krijgen dat ze daardoor de prijzen kunnen verhogen. Ook zijn de twee bedrijven groot in dienstverlening aan parken die niet in hun bezit zijn. Daarvoor verzorgen ze bijvoorbeeld de boekingen of de marketing, maar ook het beheer. Ook voor deze diensten wil de toezichthouder kijken of de combinatie van Roompot en Landal andere parken op hogere kosten jaagt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws