Aangeboden door Marktlink

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Harald Swinkels (NLE) over het pakken én missen van de deal van je leven

De deal van je leven sluiten én mislopen. Topondernemer Harald Swinkels heeft het allebei meegemaakt. Hoe maak je je bedrijf verkoopklaar en wat doe je met het vrijgekomen vermogen? Swinkels vertelt over failliet- en skyhigh gaan in een openhartig gesprek met presentator Humberto Tan tijdens de talkshow De Deal van je Leven. Bekijk de talkshow hier.

Van onze redactie 10 juni 2021

Talkshow tan gast

Harald Swinkels in gesprek met Humberto Tan tijdens de talkshow De Deal van je Leven. Foto: Hannie Verhoeven

Harald Swinkels is samen met Pieter Schoen (bekend van Dragon’s Den) oprichter van De Nederlandse Energie Maatschappij (afgekort als NLE of NLEnergie). Als uitdager in een traditionele markt, wisten de compagnons het bedrijf uit te bouwen tot het vierde energiebedrijf van het land, met 800.000 klanten. In 2018 verkochten de ondernemers het bedrijf voor 200 miljoen euro. Sindsdien jaagt Swinkels zijn jeugddroom na: filmmaker worden.

De verkoop van De Nederlandse Energie Maatschappij heeft uiteindelijk vier tot vijf maanden in beslag genomen, vertelt Swinkels. Het aanbod kwam onverwachts en eigenlijk ook ongewenst. ,,We hadden net besloten hadden dat we niet overgenomen wilden worden. Op termijn wilden we ons bedrijf in competitie verkopen. We hebben tegen de overnamepartij gezegd: ‘Jullie zijn de enigen. We willen wel een goede prijs’.”

Jongensdroom van Harald Swinkels om filmmaker te worden

Waarom Swinkels niet bedankte voor het aanbod? Dat heeft te maken met zijn jongensdroom om filmmaker te worden. Het gaat om een plan dat hij en zijn broer al 34 jaar uitvoeren. ,,Mijn broer en ik zijn al vanaf jonge leeftijd cinefiel. We hebben op de middelbare school een pakt gesloten. Hij mocht de filmbusiness in en ik ging heel veel geld verdienen. Zo plat was de afspraak. Ik heb tegen Pieter Schoen gezegd: ‘We gaan ondernemen en ik ga all-in. Maar ik word uiteindelijk wel filmmaker.’”

In 2018 was Swinkels de veertig gepasseerd. Hij vond dat zijn jeugddroom maar eens uit moest komen. ,,Dat maakte de verkoop extra spannend, want het moest echt de deal van mijn leven worden. Een ticket voor een nieuwe carrière.”

Wanneer Swinkels wist dat zijn bedrijf verkoopklaar was? De data van De Nederlandse Energie Maatschappij werd op orde gebracht en er werd een equity story samengesteld; het verhaal achter het bedrijf. Dat bracht het proces in een stroomversnelling. ,,Na vier maanden las ik de equity story en dacht: we hebben best wel een cool boekje gemaakt. Ik zou als investeerder zelf in het bedrijf geïnteresseerd zijn.”

''Sommige vermogende mensen zijn conciërges geworden van hun eigen bezit. Ik dacht: dat gaat me niet overkomen''

Harald Swinkels

Deal met De Nederlandse Energie Maatschappij was niet eerste, maar tweede deal

De compagnons toucheerden met de deal dus 200 miljoen euro. Het was niet de bedoeling dat dat cijfer naar buiten kwam. In de talkshow vertelt Swinkels hoe het kwam dat het cijfer binnen twee uur na de deal al in de media stond. ,,Ergens wel lollig.” Bekijk hier de talkshow.

Wat doe je met je vermogen na de verkoop? Swinkels heeft zichzelf in ieder geval geen dure hobby’s aangemeten. ,,Na de verkoop is mijn belangrijkste doel geweest om me niet te veel met mijn vermogen bezig te houden. Sommige vermogende mensen zijn conciërges geworden van hun eigen bezit. Ik dacht: dat gaat me niet overkomen.”

Opvallend genoeg was de deal met De Nederlandse Energie Maatschappij niet de eerste, maar tweede deal van zijn leven. ,,De eerste deal heb ik gemist.” Swinkels en Schoen hadden als broekies een razend succesvol multimediabedrijf in de HR-wereld. In de talkshow vertelt de ondernemer hoe hij een miljoenendeal misliep en keihard op zijn bek ging. Hoe dat ging en hoe dat voelde, zie je in ‘De Deal van je Leven’. ,,Ik kan er nu lachend over vertellen, maar het is heftig geweest.”

Swinkels herinnert zich een uitspraak van een puissant rijke Amerikaan. ,,Waarom ben je zo rijk geworden? Zijn antwoord: ik heb altijd te vroeg verkocht.”

Talkshow 'De Deal van je Leven'

Ooit wil of moet je je bedrijf verkopen. Bedrijfsoverdracht is een mijlpaal in je carrière. Een tijd van afscheid nemen en enorme kansen aan de horizon. Een goede voorbereiding is belangrijk, want het moment komt vaak eerder dan gedacht. Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf, hoe stel je je op aan de onderhandelingstafel én hoe zet je het vrijgekomen vermogen in? Tijdens deze interactieve talkshow gaat Humberto Tan in gesprek met topondernemers en geven experts waardevolle tips over bedrijfsoverdracht en vermogensplanning. Bekijk de talkshow hier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws