Aangeboden door Marktlink
Branded Content Bedrijfsoverdracht
Is jouw bedrijf klaar voor het boekenonderzoek?
Aan de hand van een boekenonderzoek controleert de beoogde koper of alle beweringen van de verkopende ondernemer over zijn bedrijf kloppen. ,,Ook een koper hoopt dat hij geen verrassingen tegenkomt,'' zegt overnameadviseur Jan Dijkmans van Marktlink Fusies & Overnames.

Tijdens de onderhandelingen heeft de koper zich een beeld gevormd van je bedrijf. Echter, de koper heeft zich tot nu toe grotendeels gebaseerd op gegevens die jij hebt aangereikt. Voordat de koper zijn handtekening zet onder het definitieve koopcontract, wil hij precies weten wat hij koopt.
Want misschien zijn de cijfers wel opgepoetst nadat ze uit het systeem kwamen rollen? Of is er wel degelijk kans op naheffing van de belastingdienst? Om op die vragen antwoord te krijgen, zal de koper een boekenonderzoek laten uitvoeren, ook wel een due diligence genoemd.
Overzicht
Tijdens deze due diligence wordt de koper in de gelegenheid gesteld alle door de verkoper verstrekte informatie te controleren. ,,Maar ik merk dat verkopende ondernemers en hun bedrijf zelden klaar zijn voor het boekenonderzoek”, zegt overnameadviseur Jan Dijkmans van Marktlink Fusies & Overnames.
,,De koper levert een hele lijst met vragen aan en de verkoper gooit die informatie vaak zonder onderbouwing over de schutting. Verkopers verliezen in dit eindstadium van het verkoopproces enigszins het overzicht.”
Onderzoeksgebieden
Een due diligence kan op tal van onderwerpen betrekking hebben. Standaard worden financiële, fiscale en juridische zaken in meer of mindere mate onderzocht. Daarnaast hangt het af van de koper, van de soort overname en in welke branche het bedrijf actief is welke andere onderzoeksgebieden relevant zijn, zoals het personeel, het intellectueel eigendom of marktspecifieke balansposities.
Volgens Dijkmans zijn er drie aspecten die in elk boekenonderzoek terugkomen en van groot belang zijn: de winst-en-verliesrekening over het lopende boekjaar, het werkkapitaal en de overnamebalans (cash and debt free). Dijkmans: ,,Maar er is de afgelopen jaren wel wat veranderd op het gebied van het boekenonderzoek. Het lijkt een trend, ook in het mkb, dat er steeds gedetailleerdere boekenonderzoeken komen en ook het aantal onderwerpen uitbreidt naar onder andere juridisch, fiscaal en commercieel. Als verkopende ondernemer moet je dus je zaken op orde hebben.”
Geen verrassingen
Hoewel sommige verkopers denken dat kopers het boekenonderzoek vooral gebruiken om munitie te verzamelen om de prijs naar beneden te halen, benadrukt Dijkmans dat in de praktijk meestal zowel koper als verkoper er uit willen komen. Beide partijen hebben namelijk teveel moeite, tijd en geld in het proces gestopt om de deal af te laten ketsen.
,,Ook een koper hoopt dat er geen verrassingen uit het boekenonderzoek komt, want dan weet hij zeker dat hij koopt wat hij dacht te kopen. Stel jezelf als verkoper de vraag wat jij zou willen weten als jij de koper van jouw bedrijf zou zijn. Door je daar ruim van tevoren op voor te bereiden en je administratie goed op orde te hebben komt er vanzelf een gestructureerde due diligence.”
Als verkopende ondernemer moet je je zaken op orde hebben