Nieuws Bedrijfsoverdracht
Bakkers vallen om, maar Erik neemt de bekende Nijmeegse bakker Arend juist over
Het is een gedurfde stap tijdens deze energiecrisis: waar de een na de andere warme bakker de noodklok luidt, neemt de jonge ondernemer Erik van Rodijnen (29) vol enthousiasme de bekende Nijmeegse bakker Arend over. ,,Ja, de tijden zijn spannend. Maar dat is voor iederéén zo.”

Bakker Arend heeft een opvolger: Erik van Rodijnen. Foto: Bert Beelen
De geur van vers geroosterde noten komt de verslaggever tegemoet in het historische pand van Bakker Arend in de Nijmeegse Lange Hezelstraat. Met een tevreden lach op z’n gezicht haalt Erik van Rodijnen het resultaat uit de oven. Die vers gebrande noten – bedoeld voor op een brood en nog door zijn voorganger in de oven gelegd – zien er goed uit.
Nog een paar maanden en Van Rodijnen mag écht zelf aan de slag in de zaak. De jonge bakker uit Velp (bij Grave) is de opvolger van Arend Heijting, die per 1 januari 2023 stopt met zijn bekende bakkerswinkel in de oudste winkelstraat van Nijmegen. Hij gaat in Lent verder, op kleine schaal, en puur als bakkerij om andere winkels en een congrescentrum te bevoorraden.
''Ik houd ervan om af en toe bijzondere combinaties te maken of te werken met thema’s''
Jonge ondernemer runt pas sinds begin dit jaar z’n eigen bakkerij
In een eerder artikel in de Gelderlander zag Van Rodijnen dat Heijting een opvolger zocht. Een kans die hij niet wilde laten schieten. De jonge ondernemer runt pas sinds begin dit jaar z’n eigen bakkerij in Velp, in een bijna vierhonderd jaar oud bakkershuisje.
,,Dat is nog niet eens de helft van de winkel hier. Het is te klein”, zegt hij tegen de Gelderlander. ,,De bakker en de winkel zitten ook niet in hetzelfde pand, wat ook niet heel handig is.”
Lees ook: Bakkersvoorman Kisteman: ‘Verdere verruiming TEK nodig, anders vallen nog meer bakkers om’
Grote hobby en z’n lust en z’n leven: brood bakken
Het dorpse leven ruilt hij daarom in voor de ‘grote stad’. Hij verhuist naar Nijmegen en gaat daar boven zijn nieuwe winkel wonen. In dit iconische pand legt hij zich vanaf begin 2023 toe op z’n grote hobby en z’n lust en z’n leven: brood bakken. Zuurdesembrood, om precies te zijn.
,,Het bereidingsproces daarvan is anders. Het is natuurlijk brood. Er zitten dus geen kunstmatige middeltjes in als kleur- en smaakstoffen. Dat maakt het veel gezonder. Plus het is heel voedzaam”, zegt Van Rodijnen. ,,Het brood moet wel veel langer rijzen. Daarna laat ik het ’s nachts wel twaalf uur in de koelkast rusten.”
De bakker aan het werk.
De ambacht, de warmte van de ovens, de geur van versgebakken brood
Dat hij bakker wilde worden, wist hij als kleine jongen al. Het bakkersvak kreeg hij mee van zijn oom, die bakker was in Druten. Het is de werksfeer die hem aantrekt. Het ambacht, de warmte van de ovens, de geur van versgebakken brood. Het maken van de meest smaakvolle broden, waar klanten met volle teugen van genieten.
Z’n specialiteit: focaccia’s, met verse groenten van het moment. Witlof, kerrie en rozijnen vormen zo’n combinatie. En hij maakt ook andere speciale broodcombinaties. ,,Bijvoorbeeld kokos, dadels en lavendel in één brood. Of appeltaartbrood. Ik houd ervan om af en toe bijzondere combinaties te maken of te werken met thema’s”, zegt van Rodijnen. Wie fan is van de mueslibollen van Arend, hoeft niet bang te zijn. ,,Die blijf ik zo maken. Ik hoor dat de vaste klanten er zo blij mee zijn.”
''Ik zal wat moeten doorrekenen in de prijzen. Verder probeer ik zoveel mogelijk te verduurzamen en werk ik niet met gas. Dat scheelt al wat''
Door de vele koelkasten, ovens en rijskasten wordt het bakkersvak onbetaalbaar
Mooie plannen, maar hoe zit het financieel? Bakkers gaan gebukt onder de sterk gestegen prijzen voor energie. Sommigen stoppen, anderen gaan in protest of vrezen het ergste voor de toekomst. Door de vele koelkasten, ovens en rijskasten wordt het bakkersvak onbetaalbaar, zeggen zij. Van Rodijnen blijft er nuchter onder.
,,Ik zal wat moeten doorrekenen in de prijzen. Verder probeer ik zoveel mogelijk te verduurzamen en werk ik niet met gas. Dat scheelt al wat”, zegt hij.
'Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger'
,,De oven probeer ik zo goed mogelijk te benutten. Als -ie uitstaat, is de oven nog lang op dezelfde temperatuur. Ook dan, en tijdens het opwarmen, kun je die nog benutten. En ik ben zuinig met de verwarming. Door die oven is het hier vaak al warm genoeg.”
Met z’n vertrouwen in de toekomst zit het goed. En Arend Heijting? Ook hij ziet het goedkomen. ,,Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger.”