Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging van accountantskantoren SRA. De organisatie bekeek bijna 7.500 jaarrekeningen van kleinere en middelgrote bedrijven en zag dat de omzet gemiddeld 3,4 procent groeide.
Het potentieel van het mkb is nog altijd groot. Maar om dat potentieel te benutten, is meer investeringsruimte noodzakelijk
SRA
Dat was de kleinste toename in de afgelopen tien jaar, met uitzondering van coronajaar 2020. De winst steeg eveneens maar beperkt, met 3,1 procent, meldt NU.nl.
SRA: ‘Ondernemers’ houden amper iets over
Uit bestudering van de jaarrekeningen blijkt dat de bedrijven gemiddeld van elke 100 euro slechts 7,60 euro overhouden. „Daarvan moeten ondernemers alles doen: belasting betalen, rente aflossen en investeren in cruciale thema’s zoals verduurzaming en digitalisering”, stelt de SRA.
De organisatie vindt het daarom geen houdbare situatie. „Het potentieel van het mkb is nog altijd groot. Maar om dat potentieel te benutten, is meer investeringsruimte noodzakelijk.”
Lees ook: Druk op garagebedrijven neemt toe: ‘Opschalen is lastig en personeel is er niet’
Horeca in hoek waar klappen vallen
De horeca had het lastig in 2024. De omzet steeg nauwelijks (0,3 procent) en de winst daalde flink (–9,3 procent). De kosten liepen ondertussen hard op, vooral voor personeel. Jongeren gingen minder vaak uit eten en het slechte weer in het voorjaar hielp ook niet mee.
Binnen de sector zijn de verschillen groot. Hotels kregen meer gasten, maar hielden minder over door hoge personeelslasten en boekingskosten. Restaurants boekten soms wel omzetgroei, maar hadden moeite om alle dagen open te blijven door personeelstekort. Kampeerterreinen draaiden slecht, vakantiehuisjes juist goed. Bij één op de vier bedrijven halveerde de winst of meer.
Tegelijkertijd zag een even groot deel de winst juist flink stijgen. De branche blijft grillig en vraagt om slim plannen, scherpe keuzes en grip op de kosten.
Mkb ziet kosten steeds verder oplopen
Een belangrijke reden voor de beperkte winsten is dat ondernemers hun kosten steeds verder zien oplopen. Zo groeiden de uitgaven afgelopen jaar met 7,9 procent. Vooral de personeelskosten stegen vorig jaar flink door hogere lonen. Bijna een kwart van de omzet gaat hieraan op.
De verschillen tussen de bedrijfstakken zijn groot. Zo zagen bedrijven in de zorg en auto-industrie hun omzet en winst wel stevig groeien, terwijl de industrie, de bouw en de horeca het juist een stuk lastiger hebben.
Detailhandel draait meer omzet, maar minder winst
In 2024 steeg de omzet in de detailhandel met iets meer dan 5 procent, beter dan het mkb-gemiddelde. Toch daalde de winst flink: ruim 25 procent in de min, de grootste daling sinds dit onderzoek door SRA wordt uitgevoerd.
Meer dan de helft van de winkels zag de winst teruglopen, bij een derde zelfs met 50 procent of meer. De kosten stegen hard, vooral voor personeel en verkoop. Veel ondernemers konden die niet doorberekenen, omdat consumenten kritisch bleven en vaker voor korting of goedkope merken kozen.
Onlinewinkels draaiden meer omzet, maar minder winst. Fysieke winkels deden het qua winst juist iets beter. Vooral modezaken en bouwmarkten hadden het zwaar, terwijl winkels in voeding, meubels, sport en kamperen betere resultaten boekten. De combinatie van hoge kosten en kritische consumenten blijft een uitdaging voor veel winkels.
Loonkosten blijven stijgen
Een belangrijke factor in de winstontwikkeling is de verdere stijging van de bedrijfskosten (+7,9 procent), met opnieuw een opvallende rol voor de personeelskosten (+8,7 procent). De loonkosten kwamen – net als een jaar eerder – meer dan 8 procent hoger uit.
„De personeelskosten zijn voor het derde jaar op rij fors gestegen”, aldus Pieter van der Kwaak, bestuurslid van SRA. „Gemiddeld gaat daar inmiddels 24 procent van de omzet aan op. Dit knaagt aan de marges, het resultaat en aan het investerend vermogen.”