Nieuws Bedrijfsoverdracht

KPMG: recordaantal bedrijfsfusies en overnames in Nederland

Het aantal fusies en overnames van bedrijven in Nederland is in de eerste helft van dit jaar naar recordhoogte gestegen. Volgens advies- en accountantskantoor KPMG steeg dat aantal in vergelijking met vorig jaar met 55 procent naar 495 bedrijfsovernames en fusies.

Van onze redactie 30 september 2021

KPMG record fusies bedrijven nederland

Foto: Shutterstock.

De totale waarde die daarmee was gemoeid ging met 225 procent omhoog naar 65 miljard euro. Het samengaan van RTL Nederland en Talpa Networks was volgens KPMG een van de meest spraakmakende fusies in de eerste helft van 2021. Maar er waren ook veel overnamedeals waarbij investeringsmaatschappijen betrokken waren.

Lees ook: Zo test je online of jouw bedrijf verkoopklaar is

Nieuw fusie- en overnamerecord verwacht voor 2021

De wereldwijde markt voor fusies en overnames steeg met 42 procent tot 11.756 deals, met een gezamenlijke waarde van bijna 2,6 biljoen dollar. De hoogste waarde qua overnames en fusies komt voor rekening van de Noord-Amerikaanse markt met een bedrag van 1200 miljard euro. Naar verwachting zal 2021 eindigen met een nieuw wereldwijd record aan fusie- en overnameactiviteiten, aldus KPMG.

Het aantal Nederlandse fusies en bedrijfsovernames in het afgelopen decennium. Beeld: KPMG

,,De coronacrisis is ongetwijfeld een nieuwe katalysator geweest voor verdergaande digitalisering", zegt Danny Bosker, partner Mergers & Acquisitions bij KPMG. ,, Dat zien we terug in het overnamelandschap. We zien bovendien steeds meer bedrijfsfusies en -overnames waarbij zowel technologie als duurzaamheid een belangrijke drijfveer is."

Lees ook: Topman Audi verwacht fusies en overnames in auto-industrie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws