Nieuws Bedrijfsoverdracht

Maker anti-witwassoftware Sentinels komt in Ierse handen

Fenergo, een leverancier van digitale oplossingen voor klanten, heeft de overname aangekondigd van het Nederlandse Sentinels. Dit bedrijf monitort transacties van financiële instellingen met behulp van intelligente technieken om zo het witwassen van geld op te sporen.

Van onze redactie 25 april 2022

Sentinels managementteam overname

Het managementteam van Sentinels. Foto: Sentinels

De oplossingen voor transactiemonitoring van Sentinels zijn ontworpen om criminele transacties snel en op grote schaal op te sporen en te elimineren. Door de overname – voor een niet nader genoemd bedrag - heeft Fenergo deze oplossingen nu in eigen huis. Hierdoor kunnen financiële instellingen die gebruikmaken van de diensten van Fenergo voldoen aan de zogenaamde Know your Customer (KYC) -eisen en anti-witwasregelgeving (WWFT), terwijl ze hun klanten veilig en efficiënt onboarden. Dit heeft als gevolg dat ze sneller zaken kunnen doen.

Door de overname kan Sentinels versneld opschalen, zijn wereldwijde aanwezigheid uitbouwen en is het bedrijf beter in staat aan de behoeften van grotere financiële instellingen te voldoen. Dankzij de deal kunnen Fenergo’s klanten het transactiegedrag van hun cliënten continue monitoren. Hiermee worden de uitgebreide klantprofielen verder verrijkt. Dit leidt volgens het bedrijf tot beter begrip van klantenrisico’s.

''Hoewel de kosten voor compliance tot een onhoudbaar niveau stijgen, is het negeren van steeds geavanceerdere criminele activiteiten gewoonweg geen optie''

Joost van Houten, oprichter en ceo Sentinels

Sector heeft te maken met toenemende financiële criminaliteit en veranderende regelgeving

De acquisitie vindt plaats in een tijd dat de sector te maken heeft met toenemende financiële criminaliteit, veranderende regelgeving, operationele inefficiënties en druk om een betere klantervaring te leveren. Financiële instellingen geven daarom prioriteit aan investeringen die bijdragen aan een holistische en continue klantanalyse.

In een reactie op de deal zegt Marc Murphy, ceo van Fenergo: ,,Sentinels is voor ons de ideale match omdat we een gezamenlijk doel hebben: het oplossen van de toenemende compliance- en operationele uitdagingen waarmee financiële instellingen te maken hebben.”

Lees ook: 74 procent ondernemers overweegt verkoop bedrijf binnen tien jaar

Murphy: ,,Door transactiemonitoring toe te voegen aan onze bestaande oplossingen voor het onboarden van klanten en productcreatie, kunnen financiële instellingen het gedrag van klanten volgen en beoordelen en risico's voortdurend identificeren. Deze gezamenlijke benadering van financiële criminaliteit stelt ons perfect in staat om de toenemende compliance-uitdagingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd, efficiënter aan te pakken.”

Nauwkeurigheid van gedragsmatige klantrisicoprofielen en detectie financiële criminaliteit

Joost van Houten, oprichter en ceo van Sentinels: ,,Hoewel de kosten voor compliance tot een onhoudbaar niveau stijgen, is het negeren van steeds geavanceerdere criminele activiteiten gewoonweg geen optie. Het is daarom absoluut noodzakelijk voor financiële instellingen om datasilo's te doorbreken en het klantrisico holistisch te beoordelen op het gebied van KYC en transactiemonitoring. De gecombineerde kracht van Fenergo en Sentinels helpt toonaangevende financiële instellingen en fintech-bedrijven om perfect te voldoen aan de complexe regelgeving en om financiële criminaliteit succesvol te bestrijden.”

De technologie van beide bedrijven is gebaseerd op cloud-technologie. Sentinels - in 2019 samen met venture studio Slimmer AI gelanceerd - onderscheidt zich van andere transactiemonitoringsbedrijven door gebruik te maken van een combinatie van aanpasbare business rules, machine learning en netwerkanalyse. Deze aanpak vergroot de nauwkeurigheid van gedragsmatige klantrisicoprofielen en de detectie van financiële criminaliteit.

Lees ook: KPMG: recordaantal bedrijfsfusies en overnames in Nederland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws